Савјет безбједности у понедјељак о Косову, упитан формат сједнице

Срна
Савјет безбједности у понедјељак о Косову, упитан формат сједнице

Њујорк - Сједница Савјета безбједности УН посвећена формирању војске самопроглашеног Косова заказана је за понедјељак, 17. септембра, рекао је извор у сталној руској мисији у УН агенцији ТАСС, наводећи да Запад тражи да сједница буде одржана иза затворених врата чему се противи Русија.

Одржавање сједнице Савјета безбједности УН затражиле Русија и Србија, након што је скупштина у Приштини донијела одлуку о формирању војске Косова, што је у супротности са Резолуцијом 1244, која предвиђа само присуство међународних снага.

Тас преноси да с тим циљем предсједник Србије Александар Вучић одлази у Њујорк.

Исти извор наводи да Русија и земље Запада нису могле да постигну консензус у вези са форматом сједнице, те да су консултације о том питању одржане иза затворених врата.

“Група земаља Запада није довела у питање одржавање сједнице, али је предложила формат иза затворених врата”, рекао је извор, додајући да није постигнут консензус због тих различитих позиција.

Исти извор наводи да је одлучено да ће предсједавајући Савјету безбједности, стални представник Обале Слоноваче, наставити са консултацијама до 17. децембра.

“Сматрамо да тај приступ показује недостатак поштовања. Зашто имате сједнице које трају сатима у отвореном формату, а затворена врата када се ради о Србији?”, упитао је извор.

Он је додао да се стиче утисак да западни партнери “желе да сакрију проблем иза затворених врата”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана