Pilot: Kafa ne može biti uzrok

Agencije
Pilot: Kafa ne može biti uzrok

Beograd - Dnevnik "Politika" objavio je izjavu neimenovanog pilota koji je doveo u sumnju zvaničnu verziju incidenta s avionom u kojem je bio predsjednik Srbije.

Neimenovani pilot, koji je dobro upoznat s letjelicama u kojima putuju državni funkcioneri, naveo je da ne vjeruje da su piloti mogli da prouzrokuju incident prosipanjem kafe po tastaturi i slučajnim pritiskanjem sigurnosnog prekidača, jer su takvi tasteri dobro obezbjeđeni baš zbog nepredviđenih okolnosti.

Taj izvor je izrazio uvjerenje da se avion "falkon" zapravo vratio u Beograd zbog problema s jednim od tri motora i da posada iz nekog razloga zataškava pravi razlog incidenta.

Pilot je kazao da je prekidač koji je posada navodno pritisnula brišući kafu s tastature pod poklopcem i da ga nije moguće slučajno dodirnuti, već je najprije potrebno podići taj poklopac.

Prema njegovim riječima, pritiskanje prekidača uzrokuje izvlačenje slotova koje je kasnije strogo zabranjeno vraćati jer je moguće prouzrokovati ozbiljna oštećenja, posebno pri brzini kojom se kretao avion u kom je bio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Posada je izjavila da je kasnije uvukla sigurnosne slotove.

Isti pilot je rekao da je sumnjivo i smanjivanje visine leta nakon incidenta sa 10.200 metara na 7.500 metara, jer se to može objasniti samo "nedostatkom dovoljne snage za letenje" na višem nivou, a što može biti posljedica otkaza motora.

On smatra da je na "falkonu" zapravo prestao da radi motor broj tri zbog problema sa dovodom goriva i da je to uticalo na propadanje letelice, o čemu su govorili i članovi kabineta predsjednika koji su s njim letjeli u Vatikan.

Posada aviona je u izvještaju o incidentu rekla da je nakon otvaranja slotova uspjela da upali i motor broj tri, koji se najprije isključio, ali taj motor pri provjeri nije mogao biti upaljen pa je "falkon" upućen na servis u Švajcarsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana