Пилот: Кафа не може бити узрок

Агенције
Пилот: Кафа не може бити узрок

Београд - Дневник "Политика" објавио је изјаву неименованог пилота који је довео у сумњу званичну верзију инцидента с авионом у којем је био предсједник Србије.

Неименовани пилот, који је добро упознат с летјелицама у којима путују државни функционери, навео је да не вјерује да су пилоти могли да проузрокују инцидент просипањем кафе по тастатури и случајним притискањем сигурносног прекидача, јер су такви тастери добро обезбјеђени баш због непредвиђених околности.

Тај извор је изразио увјерење да се авион "фалкон" заправо вратио у Београд због проблема с једним од три мотора и да посада из неког разлога заташкава прави разлог инцидента.

Пилот је казао да је прекидач који је посада наводно притиснула бришући кафу с тастатуре под поклопцем и да га није могуће случајно додирнути, већ је најприје потребно подићи тај поклопац.

Према његовим ријечима, притискање прекидача узрокује извлачење слотова које је касније строго забрањено враћати јер је могуће проузроковати озбиљна оштећења, посебно при брзини којом се кретао авион у ком је био предсједник Србије Томислав Николић.

Посада је изјавила да је касније увукла сигурносне слотове.

Исти пилот је рекао да је сумњиво и смањивање висине лета након инцидента са 10.200 метара на 7.500 метара, јер се то може објаснити само "недостатком довољне снаге за летење" на вишем нивоу, а што може бити посљедица отказа мотора.

Он сматра да је на "фалкону" заправо престао да ради мотор број три због проблема са доводом горива и да је то утицало на пропадање летелице, о чему су говорили и чланови кабинета предсједника који су с њим летјели у Ватикан.

Посада авиона је у извјештају о инциденту рекла да је након отварања слотова успјела да упали и мотор број три, који се најприје искључио, али тај мотор при провјери није могао бити упаљен па је "фалкон" упућен на сервис у Швајцарску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана