Могеринијева напустила састанак, увредио је Харадинај

Танјуг
Могеринијева напустила састанак, увредио је Харадинај

Брисел - Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини напустила је састанак Савјета за придруживање и стабилизацију увређена због захтијева премијера Косова Рамуша Харадинаја.

Он је захтјевао да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине.

Како Тањуг незванично сазнаје из бриселских извора, порука ЕУ косовском премијеру Рамушу Харадинају јесте да Косово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цео регион има у погледу европске перспективе.

Раније данас изненада је отказана конференција за медије шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини и премијера Косова Рамуша Харадинаја, која је била планирана по завршетку састанка Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Косова.

На сајту Европског савјета је наведено да је одржан други састанак Савјета за придруживање и стабилизацију ЕУ и Косова.

Том приликом је, како се наводи, истакнута важност континуираног ангажовања у дијалогу Приштине и Београда уз посредовање ЕУ као и значај примјене свих постигнутих договора без одлагања.

У саопштењу се, међутим, не помиње да је ЕУ отказала претходно најављену конференцију косовског премијера Рамуша Харадинаја и високе представнице ЕУ Федерика Могерини, као ни да је шефица европске дипломатије, како су пренијели извори Тањуга у Бриселу, напустила састанак, увређена због инсистирања Харадинаја да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине. Званично објашњење европске стране било је да је разлог отказивања "питање агенде".

Косовски дописници из Брисела јављају о "лошој амосфери" која је владала током састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Косова која је одржана јутрос у згради Европског савјета.

Извори са састанка наводе да је косовски премијер Рамуш Харадинај инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Наводи се и да је шефица ЕУ диплматије то схватила лично и напустила састанак Савјета прије његовог завршетка.

Иначе, ово је прва званична посјета Харадинаја Бриселу од преузиања премијерске функције.

Он је поред учешћа на сједници Савјета за ССП ЕУ и Косова, билатерално разговарао са високом представницом Федериком Могерини и комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана