Кубуровић: На затварању Трибунала помињане само муслиманске жртве

Кубуровић: На затварању Трибунала помињане само муслиманске жртве 24.12.2017 13:39 | Срна

Београд - Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да су приликом церемоније затварања Хашког трибунала помињане углавном муслиманске жртве, те да није било помињања других жртава.

"То уопште није било примерено церемонији затварања, где се очекује неутрални говор, да се ода почаст свим жртвама и на крају опет можемо да закључимо да Хашки трибунал није испунио своју сврху", рекла је Кубуровићева.


Она је навела да је церемонија затварања Хашког трибунала требало да има свечани карактер, а да је прошла као и поступање Хашког трибунала - селективно и да су на њој помињана имена Радована Караџића и генерала Ратка Младића што указује да Србија не може да очекује правично поступање ни у будућности.

Она је за Телевизију "Пинк" рекла да српске жртве пред Трибуналом нису нашле правду.

"Статистика не може да оповргне оно што је рађено у Хагу у последње 24 године, односно чињеницу да су већина осуђених и оптужених Срби. Доживотне казне изречене су само Србима, што показује да је било неселективног поступања", подсјетила је Кубуровићева.

Она је нагласила да у појединим случајевима није било поштовања процесних права оптуженика, да су неки од притвореника имали неадекватну његу, те да је у Хагу преминуло 12 Срба.

Она је рекла да се очекује извјештај љекара о стању генерала Ратка Младића, који ће одбрана моћи да користи и тражи привремено пуштање Младића под гаранцијом Србије.

Свечана церемонија затварања хашког трибунала одржана је у Хагу 21. децембра, а Трибунал ће 31. децембра, након 24 године, званично престати да постоји.

Током више од 24 године рада трибунал је процесуирао 161 оптуженог, од којих су више од половине били Срби из војног и политичког живота Србије и Републике Српске.

Преостале недовршене предмете преузеће Међународни резидуални механизам за кривичне судове.

Он ће окончати жалбене поступке против Радована Караџића, Војислава Шешеља,генерала Ратка Младића, као и поновљено суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, а преузео је и кривично гоњење Вјерице Радете и Петра Јојића чије изручење није одобрило српско правосуђе.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица