Готемелер: Алијанса се каје због невиних жртава бомбардовања

Срна
Готемелер: Алијанса се каје због невиних жртава бомбардовања

Београд - Замјеник генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер рекла је да се НАТО каје због невиних жртава бомбардовања Србије 1999. године, али је навела да осиромашени уранијум нема негативне ефекте по здравље.

“Могу да поновим ријечи које долазе са највишег нивоа - ми се кајемо”, рекла је Готемелерова за “Блиц”, уочи данашњег НАТО самита у Бриселу, подсјетивши да су она и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразили кајање због цивилних жртава бомбардовања.


Она је рекла да је НАТО спровео истраживања на основу двије научне студије које су показале да осиромашени уранијум нема негативне ефекте на здравље.

“НАТО је одувијек водио бригу о добробити и има јасну политику. Спровели смо двије студије које не лажу”, додала је Готемелерова.

Коментаришући писање појединих руских медија о томе да Црна Гора има задатак да убиједи Србију да постане дио НАТО, она је рекла да то није истина и да је одлука апсолутно на Србији да ли жели да постане члан Алијансе.

“Апсолутно је немогуће да некога мамимо у чланство. На свакој земљи понаособ је да сама одлучи да ли ће нам се придружити”, рекла је Готемелерова, додајући да су и Аустрија и Швајцарска окружене земљама НАТО-а, али да их нико не притиска да буду у Алијанси.

Она је рекла да НАТО и Србија имају одличне односе “на обострано задовољство” и да обје стране имају пуно бенефита од тога.

Готемелерова је подсјетила да ће у октобру у Младеновцу и околини бити одржане вјежбе, на којима ће бити приказан одговор на природне катастрофе, те додала да је то добро за све земље региона, нарочито због поплава и пожара.

Говорећи о формирању оружаних снага /самопроглашеног/ Косова, Готемелерова је рекла да НАТО све што ради на Косову, ради у сагласности са Кфором да би се обезбиједила сигурност људи, те додала да тренутно нема планова за повлачење Кфора са Косова.

Она је навела да све што се буде дешавало након тога, мора да буде у складу са уставом /самопроглашеног/ Косова.

“НАТО се држи своје политике. Ми сарађујемо са властима Косова у сагласности са Кфором. Није ни у чијем интересу да види да се поново конфликт распламсава у региону”, рекла је Готемелерова.

Коментаришући чињеницу да Србија купује руско оружје, она је рекла да свака земља може да одлучи какво и чије оружје одговара њеној војсци и да је на Србији да одлучи које оружје жели и да свака земља доноси суверене одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана