Французима уговор о концесији београдског аеродрома на 25 година

Танјуг
Французима уговор о концесији београдског аеродрома на 25 година

Београд - Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је данас са француском компанијом Ванси ерпортс, у присуству премијерке Ане Брнабић и министара.

Укупна номинална вриједност ове трансакције је око 146 милијарди евра (1.461.508.000 евра), а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор у Палати Србија потписали су потпредсједница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор Ванси концесија и предсједник Ванси Ерпортс Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније Ванси ерпортс Србија и в.д. генералног директора аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.

Присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони.

Финансирање, управљање, проширење...

Уговор о концесији на 25 година обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе.

Ванси Аеродроми понудио је једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра.

Исплата ће се вршити кроз дивиденду и то: Републици Србији 417 милиона евра и малим акционарима 84 милиона евра).

Током периода трајања концесије биће плаћана годишња концесиона накнада.

Минимална концесиона накнада по години се креће између 4.4 милиона евра до 15.1 милиона евра

Понуђена капитална улагања су санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња умјетнуте полетно-слетна стазе, помоћних рулних стаза и брзих излаза са писте.

Очекује се развој простора терминала, подизање броја гејтова и додатни развој карго стендова..

Почетак не прије септембра 2018. године

Финансијско затварање трансакције и пренос сертификата аеродромског оператера односно почетак рада Ванси Ерпортс Србија д.о.о. као аеродромског оператера се не очекује прије септембра 2018. године.

Тада ће бити и уплата једнократне концесионе накнаде.

Укупна номинална вриједност ове трансакције – једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања износи 1.461.508.000 евра.

Циљеви Владе Србије за примјеном учешћа приватног сектора на ародрому Никола Тесла су да се српско авио-тржиште унаприједи у складу са најбољом међународном праксом, развијајући Београд као један од кључних регионалних центара ваздушног саобраћаја, унапређујући повезаност Србије са међународним тржиштем и убрзавајући економски развој Србије и вриједност коју добијају за новац српски порески обвезници.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је доњета 5. јануара 2018. године.

Ванси Аеродроми послује на 35 аеродрома

Глобални оператер Ванси Аеродроми развија, финансира, гради и послује на 35 аеродрома, на три континента, у седам земаља (Француска 12 аеродрома, Португал 10 аеродрома, Јапан два аеродрома, Доминиканска Република шест аеродрома, Чиле један аеродром, Бразил један аеродром, Камбоџа три аеродрома)

Ванси је на аеродромима на којима управља у 2017. години остварио укупан промет од 157 милиона путника, 1,4 милијарди евра прихода, раст од 12.4 одсто укупног саобраћаја.

Ванси Аеродроми раст аеродрома Никола Тесла примарно виде у развоју чворишта авио-саобраћаја на Балкану са планираним развојем саобраћаја до 14,74 милиона путника 2043. године и 120 хиљада операција.

Као концесионар Ванси Ерпортс ће имати циљ да побољша услова рада аеродрома "Никола Тесла" како би се омогућило авиокомпанији Ер Србија" да понуди нове летове на дужим рутама као дио своје главне стратегије.

Послије потписивања уговора представници француске компаније Ванси Ерпортс и потпредсједница владе Србије Михајловић обићи ће аеродром "Никола Тесла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана