Фила: Усвајање закона o хрватским бранитељима имало би велике посљедице по Србе

Фила: Усвајање закона o хрватским бранитељима имало би велике посљедице по Србе 26.09.2017 22:59 | Срна

Београд - Усвајање Закона о правима хрватских бранитеља, у чијем нацрту су Србија, Црна Гора и велики број припадника српске националне мањине у Хрватској означени као агресори, имало би велике посљедице по Србе у овој земљи, оцијенио је адвокат Тома Фила.

"Ако би био усвојен, закон би имао велике последице по Србе у Хрватској јер би могли да буду малтретирани као агресори, као људи који су нападали мирно хрватско становништво, растурали хрватску државу", рекао је Фила за "Спутњик".


Он сматра да се приједлог оваквог закона користи за хрватске унутрашњополитичке потребе, те да Хрватска на основу њега не би могла да тражи никакву надокнаду штете.

Фила подсјећа на то да су Хрвати од почетка говорили да нису могли да врше ратне злочине, јер су се "бавили одбрамбеним ратом".

"Зато се они зову бранитељи јер су као бранили Хрватску од Срба и Црногораца", рекао је Фила.

Што се тиче Србије, каже Фила, Хрвати морају да доказују жртве, иако је милион Срба исељено из Хрватске. "Срба је било 14-15 одсто, а сад их нема ни пет одсто и сви су на путу да престану да буду Срби", рекао је Фила.

Он је нагласио да је овакав приједлог закона политичка одлука и да, ако би се тако поигравали, и Србија може да донесе закон да је Хрватска извршила агресију на Србију или на Порторико или на Мозамбик".

Фила подсјећа да Хрвати никад нису признали да су се Срби иселили бјежећи од усташког ножа и да су убијани и малтретирани.

"Не заборавите да у Хагу ниједан хрватски политичар, нити генерал, није осуђен за злочине над Србима у Хрватској. Сви Хрвати који су осуђени, осуђени су за БиХ. Хрватска је потпуно чиста у Хагу. Испало је да су Срби који су изгинули у Хрватској извршили вероватно самоубиства. И да су добровољно одшетали до Србије јер им је било досадно да живе у Хрватској", рекао је Фила.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица