Дорохин тражи подршку за одобрење лијечење генерала Младића у Москви

Срна
Дорохин тражи подршку за одобрење лијечење генерала Младића у Москви

Београд - Павел Дорохин, депутат руске Думе и предсједник Комитета за подршку генералу Ратку Младићу, позвао је руску и српску јавност, владе Србије и Републике Српске и Српску православну цркву да подрже напоре Комитета, одбране и породице како би Хаг одобрио Младићево лијечење у Москви, а живот генерала био спасен.

Он је поручио да ће Русија увијек бити са српским народом и изразио наду да ће бити формирано Жалбено вијеће Хашког трибунала, које ће преиначити одлуку Претресног вијећа и допустити лијечење у Москви генералу Младићу, коме је Хашки трибунал 12. маја одбио ту молбу.

Дорохин је навео да се лично увјерио да се здравствено стање генерала Младића драстично погоршало, а да су руски љекари закључили да он не може да буде у затвору без пријетње по живот.

"Здравствено стање генерала Младића је такво да може да не дочека крај судског поступка. У том случају свакако неће побиједити међународна правда и правичност. Управо због тога је руска држава пружила гаранције да ће се он вратити у Хашки трибунал ради довршења судског поступка", поручио је Дорохин.

Дорохин је у телефонском укључењу на конференцији за новинаре одбране и породице генерала Младића, која је одржана у Београду, подсјетио да је Руска православна црква "до највишег нивоа" још прошле седмице подржала напоре Комитета за подршку генералу Младићу.

Дорохин је најавио да ће од римокатоличког поглавара папе Фрање затражити подршку за "спасавање живота" генерала Ратка Младића и његово лијечење у Русији.

Он је упозорио да је Младићево здравствено стање такво да генерал "може и да не дочека крај судског поступка".

"Видео сам се са њим /папом Фрањом/ неколико пута и у добрим смо односима. Као гест добре воље римског папе у овом тренутку мошти светитеља Николе налазе се у Русији. Искористићу ову прилику да се обратим римском папи да подржи наше напоре у вези са лијечењем Ратка Младића и спасавањем његовог живота", рекао је Дорохин.

Руски академик Јелена Гускова изјавила је данас да одбијање Хашког трибунала да прихвати руске гаранције за лијечење генерала Младића фактички представља "одрицање улоге Русије у међународним односима", те да Москва неће тек тако прећи преко тога.

Гускова је у телефонском укључењу у конференцију за новинаре одбране и породице генерала Младића, која је одржана у Београду, истакла да је Русија урадила све да би генерал дошао на лијечење у Москву истичући да су дате гаранције највишег нивоа, јер их је потписао предсједник Руске Федерације Владимир Путин.

Она је истакла да је Русија послала и своје најбоље љекаре у Хашки трибунал, гдје су дали закључак о неопходности лијечења у Москви и поручила да је "цијела Русија сада забринута за здравље генерала Младића".

"Руске поступке води жеља хуманизма и хуманости, и најфрапантније је што то у Хагу нису схватили. Отказ Трибунала фактички је одрицање улоге Русије у међународним односима. Хаг се сада налази у врло тешкој ситуацији, јер његов рад зависи од Савјета безбједности УН, гдје Русија има право гласа и у Хагу вјероватно не рачунају на то да би могли бити и затворени", рекла је Гускова.

Она је подсјетила да је руско руководство критиковало Хашки трибунал у више наврата и у годинама прије садашњег шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

"Одбијање Трибунала узнемирује руководство наше земље, које то неће тек тако оставити. Надамо се да ће хумано поступање Русије бити подржано и од српског руководства и да ће Жалбено вијеће Трибунала одлучити праведније него оно што смо чули од судија Претресног вијећа", рекла је Гускова.

Она је истакла да је формирање тужбе против српског народа почело још почетком деведесетих година прошлог вијека и да Трибунал, "у принципу, полази од тога да су Срби у свим ратовима били агресори, да су у великој већини они починили ратне злочине, а да су се други бранили".

"Урађено је све да се код Срба формира комплекс кривице за све што се дешавало на Балкану деведесетих година. Генерал је потребан Трибуналу да стави тачку на оптужбу Срба и то ми сви знамо", поручила је Гускова.

Одбрана и породица генерала Ратка Младића упозорили су данас да је генерал критично болестан и апеловали на власти Србије и Републике Српске да подрже настојања да Хашки трибунал преиначи своју одлуку и пусти Младића на лијечење у Руску Федерацију.

"Породица сматра да је одлука Хашког трибунала да не допусти пуштање на привремену слободу ради лијечења у Русији, покушај изрицања смртне казне генералу Младићу", рекао је његов син Дарко Младић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да свако ко је прочитао медицинску документацију генерала Младића, па чак и ако је лаик, може да схвати да су стручњаци процијенили могућности да му се деси фаталан исход као највећи могући ризик, те да је то мишљење и доктора у Трибуналу.

"Њему /генералу Ратку Младићу/ може сваког дана да се догоди инцидент који може да га одведе у смрт. Поготово што је изложен великој количини оптерећења и стреса, а судије претресног већа игноришу његово стање", рекао је Дарко Младић.

Он је апеловао на све "укључујући и државне органе Србије и Републике Српске", да подрже ову иницијативу и да траже "сви заједно од Жалбеног већа да промијени ову одлуку Претресног вијећа и дозволи лијечење у Русији".

"Поготово, с обзиром на то да у овом тренутку у Хагу технички није потребно присуство генерала Младића, зато што су доказни поступци завршени - пише се одлука, и у овом тренутку је боље да он буде у болници да би се спасао његов живот", рекао је Дарко Младић.

Главни бранилац генерала Младића Бранко Лукић истакао је да је одлука Претресног вијећа Хашког трибунала неправилна и неправична имајући у виду да је одбрана испунила све процесне услове, а да је здравље оптуженог нарушено, да је неправилно лијечен у Холандији и да је "скоро сигурно да може доћи до драстичних посљедица по здравље и живот".

Одбрана генерала Младића оцијенила је да је Вијеће размотрило све доказе који су предочени у молби за пуштање на привремену слободу ради лијечења у Русији и изразила увјерење да ће Жалбено вијеће "на основу своје претходне праксе преиначити одлуку Претресног вијећа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана