Дачић: Изложба о Јасеновцу није уперена ни против кога,осим злочинаца

Дачић: Изложба о Јасеновцу није уперена ни против кога,осим злочинаца 26.01.2018 00:31 | Танјуг

Њујорк - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који ће данас у Уједињеним нацијама у Њујорку отворити изложбу "Јасеновац - право на незаборав", поручује да изложба није уперена ни против кога, осим против злочинаца и оних који желе да се злочини "забораве и избришу".

Дачић сматра да је веома битно да се "у једном општем покрету који се залаже за релативизацију злочина, рехабилитацију злочинаца и, самим тим, за оправдање злочина, јос једном истакну злочини који не смију да буду заборављени".

"Злочини који су довели до тога да на стотине хиљада људи изгуби своје животе, злочини који су били против одређених народа, против одређене расе. Ова изложба није уперена ни против кога осим против злочинаца и оних који желе да се то заборави и да се то избрише", рекао је Дачић.

Зато је, како објашњава, изложба названа "Јасеновац - право на незаворав", односно право на сјећање на холокауст и геноцид који се догодио у концентрационом логору Јасеновац.

Дачић је указао и да је једна држава у УН пружала велики отпор због организовања изложбе.

С друге стране, министар је захвалио преживјелим логорашима који су дошли на изложбу.

"Ово ће бити прилика да цео свет сазна појединости овде у седишту међународне организације јер је концентрациони логор Јасеновац био једини логор у Европи који није био под нацистичком управом. Њиме су управљале усташе", рекао је Дачић.

Како је додао, док је у другим концентрационим логорима под управом нациста "смрт на неки начин била стављена под фазу индустријализације, односно непоистовећивања оних који врше злочине са жртвама", у Јасеновцу се "по бестијалности и начину убијања" испољавала мржња према људима.

Зато су, нагласио је Дачић, највеће жртве били Срби Јевреји и Роми.

"Жеља је да се ово не заборави и да се не дозволи било каква релативизација и рехабилитација злочина", поручио је Дачић.

Изложба, која ће бити отворена у поноћ по нашем времену, посвећена је холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац и у другим логорима смрти који су се налазили на територији бивше Независне Државе Хрватске, додао је Дачић.

Изложба „Јасеновац - право на незаборав", прва је изложба међународне експертске групе историчара из 7 земаља у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог свјетског рата.

Изложба представља скроман допринос очувању универзалних вриједности човјечанства и глобалних напора УН-а у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма.

Главни циљ изложбе је његовање културе сјећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно 8 логора за истребљење у Другом свјетском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба која ће по први пут бити постављена у Уједињеним нацијама о Јасеновцу са 7 тона опреме и експоната којом ће се на мултимедијални начин Србија представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обиљежавања Међународног дана Холокауста.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица