Брнабић: ЕУ је стратешки правац Београда, али не по цијену свега

Брнабић: ЕУ је стратешки правац Београда, али не по цијену свега 31.12.2017 11:07 | Срна

Београд - Пут ка ЕУ, преко признања самопроглашеног Косова и санкција Русији, потпуно је искључен за Србију, јер ЕУ јесте стратешки правац Београда, али не по цијену свега, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић.

Брнабићева је рекла да би санкцијама Русији и признањем независности Косова пут до Брисела ишао много лакше и брже, али то није пут који је у интересу Србије и тај пут за Србију је у потпуности искључен.


Она је у интервјуу за београдску "Политику" објаснила да пут реформи са владавином права, ефикасније судство, борба против корупције, ефикасна и транспарентна државна управа, предвидиво пословно окружење, представља пут који Србију води у ЕУ и у интересу је Србије.

"Ни ЕУ, као породица европских земаља, нема исти став ни по овим питањима, па не морамо ни ми да делимо исти став са свим земљама", рекла је Брнабићева.

Она је најавила да ће Влада да се изјасни о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији највјероватније крајем првог квартала сљедеће године када буде готова интерна дискусија.

"Видим да се људи осећају слободно да изнесу своје предлоге и то је дијалог у интересу Србије. Ми пажљиво слушамо и као Влада рећи ћемо председнику Александру Вучићу шта мислимо и у ком правцу решење треба да иде", навела је Брнабићева.

Она је поновила да преамбула Устава Србије, у којој се говори о Косову и Метохији, апсолутно није предмет уставне реформе.

"У овом тренутку разговарамо само о изменама у вези са правосуђем, његовој независности и ефикасности. То је поглавље 23 у преговорима за приступање ЕУ. Важно је да имамо правосуђе које је у потпуности одговорно. Када будемо спремни за улазак у ЕУ мораћемо да отворимо и питање Устава", рекла је Брнабићева.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица