Срби забринути због величања усташтва у Сплиту

Агенције
Срби забринути због величања усташтва у Сплиту

Бањалука - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је Срни да Срби у Хрватској са забринутошћу гледају на прошлонедјељно величање усташтва у Сплиту на отварању спомен-обиљежја погинулим припадницима Девете бојне Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ "Витез Рафаел Бобан".

Пуповац је истакао да је ријеч о јединици која је позната као проусташка, која не само да носи име Рафаел Бобан, него и користи усташки поздрав "За дом спремни", те која отворено велича усташку припадност и усташку оријентацију.

"Скандал представља и чињеница да се све догодило на Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, као и да је свечаности присуствовао градоначелник Сплита, на основу одлуке цјелокупног Градског вијећа Сплита и свих политичких странака. То је увреда и негирање и Дана побједе и Дана Европе", нагласио је Пуповац.

Подизању споменика контравезној јединици, тврди Пуповац, претходило је традиционално обиљежавање Дана оснивања НДХ, којем су припадници Девете бојне ХОС-а присуствовали уз благослов католичког свештеника. Са скупа је поручено да је, управо, "ндхазија" једини основ на којем почива данашња Хрватска.

"Нама, припадницима мањина у Хрватској, тај усташки режим, усташка идеологија и усташка политика познати су по историјском геноциду и намјерама да се према Србима треба и данас односити на начин нетолеранције, искључивања и непризнавања као заједнице у Хрватској", поручио је Пуповац.

Он је додао да је заједничка порука мањинских и антифашистичких организација у Хрватској - не обнови фашизма!

"Наша порука власти у Хрватској је да се коначно пробуди и престане овакве појаве толерисати, те да правосудне институције почну санкционисати ту врсту злодухих гласова који у Хрватској никако да мину", рекао је Пуповац.

Пуповац је истакао да величање усташтва у Хрватској са забринутошћу прате Срби, али и друге мањине, Жидови, Роми, Бошњаци, као и хрватски антифашисти и представници невладиних организација.

"Сви ми смо се удружили у Антифашистичку лигу, како би представницима политичког живота у Хрватској поручили да не могу ујутро бити у Јасеновцу, а поподне размишљати о томе да буду на подизању споменика формацији која слави усташки режим", напоменуо је Пуповац.

Он је навео да је 2015. године 70 година обиљежавања Дана побједе, те да свима мора бити јасно да су у хрватској војсци током посљедњег рата постојале јединице које су величале снаге поражене на Дан побједе 9. маја 1945. године.

Представници Антифашистичке лиге Хрватске, коју чине Савез антифашистичких бораца и антифашиста, Грађански одбор за људска права, Српско народно вијеће, Жидовска општина Загреб и Центар за суочавање с прошлошћу, одржали су данас заједничку конференцију за новинаре на којој су се успротивили дешавањима у Сплиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана