Broj penzionera u stopu prati broj radnika

D. K.
Broj penzionera u stopu prati broj radnika

Banjaluka - Broj zaposlenih u Srpskoj u posljednjih šest godina u blagom je porastu, međutim, taj rast u stopu prati i sve više penzionera, zbog čega je njihov broj i dalje gotovo izjednačen.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS kažu da je krajem aprila ove godine Srpska imala 286.766 zaposlenih i 253.082 penzionera. Tačnije, njihov omjer je 1,13:1.

- Približno isti broj radnika i penzionera negativno se odražava ne samo na Fond PIO već otežava i samo funkcionisanje penzijskog sistema - ističe portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

To se, kako naglašava, najviše ogleda u otežanom prikupljanju novca za isplatu penzija po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- U ovakvim okolnostima pribjegava se raznim parametrima, a jedan od njih je i pooštravanje uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju - dodao je Joksimović.

Ipak, u Srpskoj udio doprinosa u ukupnim prihodima za obezbjeđivanje finansiranja penzija je među najpovoljnijim u regionu i iznosi 78,8 odsto.

Na prostorima bivše Jugoslavije nekada je omjer radnika i penzionera bio 3,7:1. Srpska, međutim, nije jedina u kojoj je gotovo isti broj zaposlenih i penzionera, jer je slična situacija i u zemljama u okruženju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana