Konsultanti stižu u još dva preduzeća u Republici Srpskoj: Stručni savjeti krče put do ino-tržišta

Milijana Latinović
Konsultanti stižu u još dva preduzeća u Republici Srpskoj: Stručni savjeti krče put do ino-tržišta

BANjALUKA - Primjena međunarodnih standarda u poslovanju, unapređenje tehnološkog procesa, podizanje kvaliteta proizvoda i izlazak na inostrana tržišta samo su neke od prednosti koje preduzeća ostvaruju angažovanjem konsultanata.

To je zajednička ocjena predstavnika preduzeća iz Srpske, koji su juče potpisali ugovore sa Razvojnom agencijom Republike Srpske (RARS) o sufinansiranju konsultantskih usluga za mala i srednja preduzeća u okviru projekta “Mreža konsultanata”.

Direktor Razvojne agencije RS Marinko Đukić istakao je da se ovaj projekat realizuje od 2015. godine te da je od tada RARS sufinansirao konsultantske usluge za 15 preduzeća, za šta je izdvojeno nešto više od 40.000 maraka.

- Uglavnom su konsultante angažovala preduzeća iz sektora drvne industrije, poljoprivrede, tekstila, metalske industrije, grafike i papira te prehrambenog sektora. Potpisali smo ugovor sa još dvije firme, a ukupna vrijednost ugovora je 6.727 KM - rekao je Đukić.

Pojasnio je da se jedno od preduzeća koja su se juče dogovorila o angažovanju konsultanata bavi proizvodnjom ambalaže od plastičnih masa te da će se njemu sufinansirati konsultantska usluga za uvođenje ISO standarda, dok je druga firma iz oblasti informacionih tehnologija i novac će koristiti za konsultantske usluge radi uvođenja sistema kvaliteta.

Vlasnik preduzeća “Jovanović plast” iz Teslića Nikola Jovanović istakao je da njegova firma, koja se bavi preradom najlonskih i fleksibilnih ambalaža, nastoji da uvede standard ISO 9001.

- Konsultantske usluge omogućiće nam unapređenje tehnološkog procesa i izlazak na inostrano tržište, s obzirom na to da trenutno poslujemo samo u BiH - rekao je Jovanović.

Razvojna agencija RS ove godine prvi put je organizovala besplatnu obuku u oblasti kontrolinga, odnosno njemačke metodologije upravljanja preduzećem, a najuspješnijim polaznicima koji su prošli sve cikluse programa juče su uručeni sertifikati. Od ukupno 21 prijavljenog kandidata, od kojih je na osnovu broja ostvarenih bodova izabrano deset polaznika obuke iz Banjaluke, Modriče i Prnjavora, njih sedam je dobilo sertifikate, a jedna od njih je Sanja Simić iz kompanije “MP Pandurević” iz Miloševca kod Modriče. Ona je istakla da će joj stečena znanja uveliko pomoći u optimizaciji proizvodnje i samog poslovanja, jer je kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija naglo rasla u proteklih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana