Консултанти стижу у још два предузећа у Републици Српској: Стручни савјети крче пут до ино-тржишта

Milijana Latinović
Консултанти стижу у још два предузећа у Републици Српској: Стручни савјети крче пут до ино-тржишта

БАЊАЛУКА - Примјена међународних стандарда у пословању, унапређење технолошког процеса, подизање квалитета производа и излазак на инострана тржишта само су неке од предности које предузећа остварују ангажовањем консултаната.

То је заједничка оцјена представника предузећа из Српске, који су јуче потписали уговоре са Развојном агенцијом Републике Српске (РАРС) о суфинансирању консултантских услуга за мала и средња предузећа у оквиру пројекта “Мрежа консултаната”.

Директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић истакао је да се овај пројекат реализује од 2015. године те да је од тада РАРС суфинансирао консултантске услуге за 15 предузећа, за шта је издвојено нешто више од 40.000 марака.

- Углавном су консултанте ангажовала предузећа из сектора дрвне индустрије, пољопривреде, текстила, металске индустрије, графике и папира те прехрамбеног сектора. Потписали смо уговор са још двије фирме, а укупна вриједност уговора је 6.727 КМ - рекао је Ђукић.

Појаснио је да се једно од предузећа која су се јуче договорила о ангажовању консултаната бави производњом амбалаже од пластичних маса те да ће се њему суфинансирати консултантска услуга за увођење ИСО стандарда, док је друга фирма из области информационих технологија и новац ће користити за консултантске услуге ради увођења система квалитета.

Власник предузећа “Јовановић пласт” из Теслића Никола Јовановић истакао је да његова фирма, која се бави прерадом најлонских и флексибилних амбалажа, настоји да уведе стандард ИСО 9001.

- Консултантске услуге омогућиће нам унапређење технолошког процеса и излазак на инострано тржиште, с обзиром на то да тренутно послујемо само у БиХ - рекао је Јовановић.

Развојна агенција РС ове године први пут је организовала бесплатну обуку у области контролинга, односно њемачке методологије управљања предузећем, а најуспјешнијим полазницима који су прошли све циклусе програма јуче су уручени сертификати. Од укупно 21 пријављеног кандидата, од којих је на основу броја остварених бодова изабрано десет полазника обуке из Бањалуке, Модриче и Прњавора, њих седам је добило сертификате, а једна од њих је Сања Симић из компаније “МП Пандуревић” из Милошевца код Модриче. Она је истакла да ће јој стечена знања увелико помоћи у оптимизацији производње и самог пословања, јер је компанија која се бави производњом металних конструкција нагло расла у протеклих неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана