Rusi oživljavaju “Unis”

Vedrana Kulaga
Rusi oživljavaju “Unis”
Rusi oživljavaju “Unis”

Banjaluka - Uprava nekadašnjeg giganta “Unisa” iz Dervente dogovorila se o saradnji sa ruskim kombinatom, a prvi dio robe treba da stigne polovinom septembra, što vraća nadu da će preduzeće ponovo stati na noge.

“Unis” godinama grca u dugovima i drugim problemima, a menadžment tog preduzeća stalno je obećavao radnicima da će poslovanje krenuti uzlaznom putanjom i da će imati novca za plate, doprinose i naknade.

Dobar dio obećanja nije ispunjen zbog čega, između ostalog, i pojedini radnici koji su stekli uslove za penziju ne mogu da ostvare to pravo, a često su se okupljali na protestima ispred kapije “Unisa” tražeći da im uprava isplati ono što im pripada.

Priča o poslu sa Rusima pokrenuta je početkom ove godine, a direktor “Unisa” Dušan Živković navodi da je sve sada na papiru i da očekuje da će to preduzeće ponovo stati na noge.

- Ruski predstavnik je stigao u Derventu i dobio prostor za rad. Očekujemo dolazak robe oko 15. septembra. To je posao koji vraća nadu da će “Unis” ponovo stati na noge - rekao je Živković, ali nije htio da iznosi više detalja o tome kako će se saradnja odvijati niti o kojoj je kompaniji riječ.

Ranije se spekulisalo da je novi partner “Unisa” ruski metalski zavod “Magnitogorsk”, a predsjednica Sindikalnog odbora radnika “Unisa” Radoslava Milanković naglašava da je jedino važno da posao krene.

- Posao sa Rusima je posljednja šansa za spas tog preduzeća. Dug prema radnicima i dalje je veliki iako je bilo isplata u proteklim danima. Dobili smo obećanje da će do kraja mjeseca biti riješen problem ovjeravanja zdravstvenih knjižica, a posao sa ruskom kompanijom je možda i posljednja prilika da sve krene, konačno, nabolje, jer ovako ne može. Sve nas je ovo do kraja iscrpilo - rekla je Milankovićeva.

Loše poslovanje iz proteklih godina dovelo je “Unis” pred vrata stečaja, a zahtjev za takav epilog Okružnom privrednom sudu u Doboju dostavila je Nova banka iz Banjaluke kako bi na taj način naplatila svoja potraživanja. Sud joj je, nakon analize zahtjeva, taj prijedlog vratio na doradu.

- Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad preduzećem “Unis - fabrika cijevi”, akcionarsko društvo Derventa u postupku restrukturiranja, vraćen je podnosiocu da bi isti  otklonio nedostatke i prijedlog uskladio sa Zakonom o stečaju - kazali su u dobojskom sudu.

Iz Nove banke se nisu oglašavali u vezi sa zahtjevom za pokretanje stečaja.

“Unis” zapošljava oko 170 radnika, a nakon što je zapao u probleme, posegao je za restrukturiranjem.

IGA

Od sudbine “Unisa” zavisi kojim će putem krenuti i Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH. Kolaps “Unisa” doveo je u probleme IGA, koja mu je 2013. godine izdala garancije vrijedne skoro 200 miliona maraka iako je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona.

Upravni odbor IGA predložio je nedavno vlastima tri scenarija da bi bila stavljena tačka na dugogodišnju agoniju - reorganizaciju, gašenje i formiranje nove institucije koja će pomagati izvoznicima i održavanje trenutnog stanja s nadom da će “Unis” početi da vraća dugove.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana