Руси оживљавају “Унис”

Ведрана Кулага
Руси оживљавају “Унис”

Бањалука - Управа некадашњег гиганта “Униса” из Дервенте договорила се о сарадњи са руским комбинатом, а први дио робе треба да стигне половином септембра, што враћа наду да ће предузеће поново стати на ноге.

“Унис” годинама грца у дуговима и другим проблемима, а менаџмент тог предузећа стално је обећавао радницима да ће пословање кренути узлазном путањом и да ће имати новца за плате, доприносе и накнаде.

Добар дио обећања није испуњен због чега, између осталог, и поједини радници који су стекли услове за пензију не могу да остваре то право, а често су се окупљали на протестима испред капије “Униса” тражећи да им управа исплати оно што им припада.

Прича о послу са Русима покренута је почетком ове године, а директор “Униса” Душан Живковић наводи да је све сада на папиру и да очекује да ће то предузеће поново стати на ноге.

- Руски представник је стигао у Дервенту и добио простор за рад. Очекујемо долазак робе око 15. септембра. То је посао који враћа наду да ће “Унис” поново стати на ноге - рекао је Живковић, али није хтио да износи више детаља о томе како ће се сарадња одвијати нити о којој је компанији ријеч.

Раније се спекулисало да је нови партнер “Униса” руски металски завод “Магнитогорск”, а предсједница Синдикалног одбора радника “Униса” Радослава Миланковић наглашава да је једино важно да посао крене.

- Посао са Русима је посљедња шанса за спас тог предузећа. Дуг према радницима и даље је велики иако је било исплата у протеклим данима. Добили смо обећање да ће до краја мјесеца бити ријешен проблем овјеравања здравствених књижица, а посао са руском компанијом је можда и посљедња прилика да све крене, коначно, набоље, јер овако не може. Све нас је ово до краја исцрпило - рекла је Миланковићева.

Лоше пословање из протеклих година довело је “Унис” пред врата стечаја, а захтјев за такав епилог Окружном привредном суду у Добоју доставила је Нова банка из Бањалуке како би на тај начин наплатила своја потраживања. Суд јој је, након анализе захтјева, тај приједлог вратио на дораду.

- Приједлог за покретање стечајног поступка над предузећем “Унис - фабрика цијеви”, акционарско друштво Дервента у поступку реструктурирања, враћен је подносиоцу да би исти  отклонио недостатке и приједлог ускладио са Законом о стечају - казали су у добојском суду.

Из Нове банке се нису оглашавали у вези са захтјевом за покретање стечаја.

“Унис” запошљава око 170 радника, а након што је запао у проблеме, посегао је за реструктурирањем.

ИГА

Од судбине “Униса” зависи којим ће путем кренути и Извозно-кредитна агенција (ИГА) БиХ. Колапс “Униса” довео је у проблеме ИГА, која му је 2013. године издала гаранције вриједне скоро 200 милиона марака иако је њен капитал износио свега око 52 милиона.

Управни одбор ИГА предложио је недавно властима три сценарија да би била стављена тачка на дугогодишњу агонију - реорганизацију, гашење и формирање нове институције која ће помагати извозницима и одржавање тренутног стања с надом да ће “Унис” почети да враћа дугове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана