Zaplet 06: Aplauzi za Večeru budala

Mirna Pijetlović
Zaplet 06: Aplauzi za Večeru budala

Banjaluka - Odlična scenografija i fenomenalno dočarana rola mladog glumca Branka Jankovića u predstavi "Večera budala" Pozorišta Prijedor, u režiji Slobodana Perišića, oduševila je publiku pete večeri Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 06".

Dugi aplauzi, smijeh i ovacije tokom i na kraju predstave, rezultovali su time da publika odluči da se upravo Jankoviću dodijeli plaketa sa pečatom najboljeg glumca večeri.

- Čim sam pročitao tekst, odmah sam se "zagrejao" za rad na predstavi, a pošto je u pitanju režija Slobodana Perišića, nisam se dvoumio da prihvatim ulogu. Radili smo u izuzetnom nadahnuću, što se i vidi u krajnjem produktu i po reakcijama publike na ovaj komad - rekao je Branko Janković.

On tumači lik koji dokazuje da i u današnjem vremenu, kako je rekao, ima sve više idiota i budala, kako bi to Dostojevski rekao.

- Sve nam je na margini, naročito školstvo. Ova predstava upravo o tome govori. Kod jednog malog procenta ljudi se nalazi novac i oni su se totalno izgubili u nekoj borbi za moć i položaj, a oni koji imaju šta da pokažu su u najnižem socijalnom staležu. Tu dolazi do sudara ta dva suprotna svijeta koji su i prikazani u ovom tekstu Frensisa Vebera - naglasio je Janković.

Komad ima elemente komedije, tragedije, vodvilja, realizma, ali ima i falsičnog i infantilnog, a prema riječima reditelja Slobodana Perišića, tekst u samoj svojoj ideji razotkriva jedan "mentalni elitizam" koji se razvija iz racionalne strane čovjeka.

- Odlika naše današnjice jeste racionalizacija, veličanje znanja i pokušaj da se na taj način Bog zamijeni čovjekom. U našoj postavci taj čovjek, koji preuzima ulogu Boga, susreće se sa Božijim čovjekom - naglasio je Perišić.

Veče prije, u petak, publika je imala priliku da pogleda predstavu "I živjeli su sretno...?" u režiji Nine Horvat, a u izvođenju Scene "Gorica" iz Hrvatske.

Zatvaranje

Festival "Zaplet 06", dodjelom nagrada najboljima, biće zatvoren večeras u 20 časova u Gradskom pozorištu "Jazavac", a u čast nagrađenih biće odigrano "Veče glomazne poezije" u izvođenju Ramba Amadeusa, kojeg će pratiti Ivan Aksentijević na klaviru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana