Važno da galerije u Banjaluci zažive

Mirna Pijetlović
Važno da galerije u Banjaluci zažive

Banjaluka - Otvaranje izložbenog prostora "Galerija" u Banjaluci je odličan potez, jer su umjetnici shvatili da moraju da pronađu alternativne mogućnosti izlaganja i predstavljanja onoga što rade. To znači da nije problem u produkciji, nego u distribuciji.

Rekao je ovo umjetnik Mladen Miljanović i dodao da samo otvaranje izložbenog prostora i nije toliko značajno, koliko je važno da taj prostor nastavi da radi.

- Imali smo ranije iskustava da se dobri izlagački prostori otvore, svi to vrlo rado prihvatimo, i onda se nakon godinu dana, zbog strategije koja nije dugoročna i zbog nemogućnosti pronalaska sredstava da se to sve finansira, dešava da prostor prestaje da radi - kazao je Miljanović.

On je istakao da su umjetnici svjesni da je teško doći do realizacije izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske ili Banskom dvoru Kulturnom centru, jer je potrebno ispuniti određene kriterijume i zato je dobro da su shvatili da sami moraju da se izbore za to da se predstave javnosti.

- I to je jedini mogući način, jer nemamo mi ništa od čekanja da se otvori neka nova galerija od strane nadležnih institucija kulture - mišljenja je Miljanović.

Po njemu je jedan ovakav avangardni prostor efektivniji i isplativiji za same umjetnike, jer oni mogu da kreiraju izlagačku politiku na način na koji oni misle da je odgovarajuća trenutnoj situaciji.

- Takvi izlagački prostori su fleksibilniji u vezi sa pitanjem programa u odnosu na institucionalne koji imaju svoje kriterijume u koje se većina umjetnika ne uklapa - istakao je Miljanović.

Jedan od inicijatora otvaranje novog izložbenog prostora "Galerija", koja se nalazi u Gajevoj ulici, je umjetnik Ognjen Radumilo koji je naglasio da ih je na taj korak podstakao veliki broj sjajnih ljudi i umjetnika, čiji rad poštovaoci umjetnosti i šira publika nemaju priliku da vide i upoznaju, a da to nisu "zidovi kafana, restorana, udruženja koja nisu usko vezana za njihovu priču".

- Udruženje građana "Galerija" je osnovano sa namjerom da kroz svoj rad potiče kulturu, umjetnost, humanitarne aktivnosti, te sve druge vidove razvoja socijalnog društva - istakao je Radumilo.

Svi oni koji su znatiželjni i žele više da saznaju o čemu se zapravo radi, mogu da prošetaju do "Galerije" gdje je trenutno u toku izložba slika već prepoznatljivih i sjajnih likovnih stvaralaca, a to su Renato Rakić, Mihajlo Nikolić, Danijela Đukić, Biljana Marjanović, Nikola Zaklan, Zoran Suvajac.

- Oni su se predstavili raznim tehnikama, u zavisnosti od trenutnog perioda koji sada rade, tj. ulje na platnu, akvarel, grafika, 3D slike, a ono što ih povezuje u cjelinu je apsolutni rad dušom, ljubav i neodustajanje od slikarskog alata. Tu je i unikatni nakit ručne izrade, kao i torbe sa potpisom udruženja "Iskra", kojima želimo da damo podršku kroz ovaj vid saradnje - pojasnio je Radumilo.

Dodao je da im je namjera da svim umjetnicima i stvaraocima, bilo da su oni akademski obrazovani ili se stvaralaštvom bave amaterski, pomognu prije svega u popularizaciji njihovog rada, a potom i u širenju mreže potencijalnih kupaca.

Scena

- Umjetnička scena u Republici Srpskoj je sjajna, ali još niko nije podigao zavjesu. Naime, umjetnici nemaju priliku da se pokažu, a zatim i dokažu, pa iz tog razloga neki i "dižu ruke" od struke i pronalaze se u nekim drugim zanimanjima od kojih mogu da žive. Nadamo se da ćemo to promijeniti - rekao je Ognjen Radumilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana