Umro Đuro Damjanović

Dejan Vujanić
Umro Đuro Damjanović

BANjA LUKA - U Banjoj Luci je juče u 63. godini umro istaknuti srpski književnik Đuro Damjanović.

Autor brojnih knjiga poezije i proze, za koje je ovjenčan mnogim nagradama, često je govorio da je njegova "najbolja knjiga ona koju još nije napisao".

- Nema sumnje, Đuro Damjanović bio je najveći savremeni srpski prekodrinski pjesnik i jedan od najvećih na ukupnoj našoj pjesničkoj sceni. Tek sad, njegovo književno djelo će se podmladiti, pozlatiti i započeti svoj život bez smetnje i kraja - rekao je književnik Nenad Grujičić.

On je dodao da je malo ko osjećao maternju žilicu srpskog jezika kao Đuro Damjanović. "Njegova pjesnička jurodivost nadilazi školske predstave o poeziji i literaturi, o životu i smrti." 

- Đuro Damjanović bio je predstavnik visoke boemske vrste koja je zbunjivala malograđansku svijest, pogotovo u vremenu ubrzanog medijskog blebetanja i neznanja, dnevnopolitičke demonijade i praznorječja - istakao je Grujičić.

Pjesnik Milan Nenadić rekao je da je Damjanović bio snaga, volja i moć.  

- Tuga me uhvati kad pomislim da nema mog slavnog Đurašina. Tvrdim da njegove prozne rečenice nisu prozne nego prozomorne. On je vrhunsko pero jedne geografije, naslednik najboljih krvavih krajiških pera - rekao je Nenadić, citirajući na kraju njegove stihove: "U retke hladne noćne sate,/ U jeznom prostoru sobe neme,/ Ja osećam kako iz mene na papir kapaju krv i vreme."

Đuro Damjanović rođen je na Đurđevdan 1945. godine u Golešima na domak Banje Luke. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je brojnih zbirki pripovjedaka, romana, pjesama, a pisao je i knjige za djecu. Dobitnik je Isidorine, Ćopićeve, Kočićeve i drugih nagrada.

- Bio je i ostao dijamant koji nismo znali sačuvati - istakao je Milan Nenadić.

Zmijanjski amblem

Prije dvadesetak godina, Đuro je s proljeća banuo u "Brankovo kolo" i zamolio da prošetamo Sremskim Karlovcima i Stražilovom. Znao je šta u srpskoj poeziji znači stražilovska vena pevanja. I sam je pripadao tom krvotoku u koji je uspio, kao veliki talenat, da utoči i zmijanjsku specifičnost jezičkog nadahnuća - prisjetio se Nenad Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana