Umjetnost bez granica

Aleksandra Madžar
Umjetnost bez granica

Banjaluka - Veseli smijeh, dječija radoznalost i mnogobrojna pitanja upućena Nidži Radoznalcu tokom promocije i čitanja "Narodnog bukvara" uveli su posjetioce Muzeja Republike Srpske u međunarodnu manifestaciju "Noć muzeja".

Mališani iz banjalučke Osnovne škole "Branko Radičević" imali su priliku da uživaju u ovom neobičnom bukvaru, čije su ilustracije odštampane u vidu bojanke, a koji je za njih osmislio viši kustos etnolog u nacionalnom muzeju Srpske Vladimir Đukanović.

Na značaj "Noći muzeja" u subotu uveče podsjetio je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

- Deveti put smo na ovoj manifestaciji u Republici Srpskoj, a  Muzej RS je institucija sa kojom gradimo nove kulturne obrasce i potrebe, s ciljem da oni budu prepoznatljivi u evropskom okviru - rekao je Mutabdžija.

Zadovoljstvo nije krila ni direktor ove institucije Nada Puvačić, koja je, kaže, ponosna na grupu kreativnih i sposobnih mladih ljudi iz Muzeja koji su se potrudili da daju svoj maksimum i da u "Noći muzeja" sve bude kako je i zamišljeno.

- Ova manifestacija se mora njegovati. Zaista sam osjetila sreću kada mi je jedan roditelj prišao i rekao da je njegovo dijete u Muzeju bilo prije deset dana i opet je poželjelo da dođe - istakla je Puvačićeva.

Pokazujući na sve mališane zanesene u igri, dodala je da su oni publika koja će za deset godina znati šta su kultura i kulturni događaji.

- Kada odu  u svijet, osjetiće  potrebu da vide nešto lijepo. Na ovaj način u djeci se stvara estetski ukus, bude se kreativni potencijali i iz njih se izvlači sve ono najbolje - naglasila je ona.

Dokumentarista nacionalnog muzeja Nikola Zagorac, koji je učestvovao u organizaciji ove manifestacije, podsjetio je da su svi građani imali priliku da donesu knjige koje će biti poklonjene bibliotekama ugroženim u poplavama.

Bogat program, koji je zadovoljio različite ukuse posjetilaca, trajao je do 22 časa. Veliku pažnju privukla je i izložba "Kameni svijet ledenog doba" kustosa arheologa Muzeja RS Ivane Pandžić. U saradnji sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica RS, otvorena je i taktilna izložba sa natpisima na Brajevom pismu, kako bi i slijepe i slabovide osobe učestvovale  u ovoj noći.

Za muzičko-scenski program bili su zaduženi učenici srednjih škola koji su se predstavili plesom i muzikom. Nastupili su i iskusni umjetnici, operska pjevačica Maja Manojlović-Dobrijević i pijanista Arsen Čarkić.

Studenti Likovnog odsjeka banjalučke Akademije umjetnosti  tokom cijele večeri raznim tehnikama slikali su na temu "Noć muzeja u Muzeju Republike Srpske". Na info pultu "Pošta Srpske" publika je imala priliku da besplatno pošalje razglednicu sa motivima Muzeja RS.

Kolekcija fotoaparata

I posjetioci su imali priliku da učestvuju u "Noći muzeja" i  predstave svoje kolekcije. Nina Stanarević i njen otac Marko veliki su zaljubljenici u fotografiju, pa su dio svoje kolekcije pokazali u Muzeju RS.

- Ovdje je izložen samo dio kolekcije koja se sastoji od 120 fotoaparata. Vrlo nam je važno što smo tu, jer ne znamo kada bismo imali drugu priliku da izlažemo - naglasila je Stanarevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana