Teatri iz cijelog svijeta u Banjaluci

Cvija Mrkonjić
Teatri iz cijelog svijeta u Banjaluci

Banjaluka - Poziv da postanemo članovi Internacionalne univerzitetske teatarske asocijacije i da prisustvujemo 10. svjetskom kongresu, koji oni organizuju, potvrda je veoma uspješnog rada Banjalučkog studentskog pozorišta.

Rekao je ovo umjetnički direktor Banjalučkog studentskog pozorišta i glumac Goran Jokić, koji je prije nekoliko dana u belgijskom gradu Liježu potpisao pristupnicu međunarodnoj asocijaciji.

U svojoj besjedi, na svečanom prijemu govorio je o radu ovog pozorišta, koje je osnovano prije 38 godina, ali i o turističkim atrakcijama Banjaluke.

- Ovo je veliko priznanje i za posljednjih pet godina rada, tokom kojih smo izveli 40 premijernih predstava, sa više od 300 izvođenja, koje je gledalo više od 50.000 gledalaca - istakao je Jokić i podsjetio da su među tim predstavama "Rekvijem za ljubav", "Dvanaest zvjezdica", "Audicija"...

Dodao je da se kongres održava svake druge godine, uz prisustvo glumaca, profesora glume i direktora studentskih pozorišta iz raznih krajeva svijeta.

Ovim članstvom BSP je dobio mogućnost da sljedeće godine u Banjaluci organizuje Međunarodni festival univerzitetskih pozorišta "Kestenburg".

- Učesnike kongresa obradovala je najava festivala i pratećeg programa i već su "rezervisali" mjesta. Kestenov list je i zvanični suvenir grada Banjaluke, pa smo odlučili da festival nosi naziv "Kestenburg", a nagrade će biti zlatni, srebrni i bronzani "Kestenov list" - kazao je Jokić.

Prema njegovim riječima, festival će okupiti studente i pozorišta sa svih kontinenata, da bismo im pokazali grad na Vrbasu i Republiku Srpsku.

Glumac, koji godinama igra na daskama Narodnog pozorišta Republike Srpske, predviđa da će Banjalučko studentsko pozorište raditi još kvalitetnije predstave, naročito poslije rekonstrukcije scene.

- U protekle četiri decenije ovo pozorište je bilo veoma važan dio kulturne scene Banjaluke, a uvjeren sam da će tako i ostati - kazao je Jokić.

Ideje

Goran Jokić je istakao da Banjalučko studentsko pozorište predstave ne gradi na skupim, velikim scenografijama i kostimografijama već na idejama i entuzijazmu.

- To se ne može platiti, ni naplatiti - to je ljubav prema pozorištu, koja pobjeđuje sve nedaće koje nam vrijeme donosi - kazao je Jokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana