Stiže novac za kulturu

Mirna Pijetlović
Stiže novac za kulturu

Banjaluka - Nakon što su direktori kulturnih institucija iz RS sazvali hitan sastanak jer im nije isplaćen novac Ministarstva civilnih poslova BiH namijenjen za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u RS, Savjet ministara BiH održao je juče vanrednu i hitnu sjednicu na kojoj je odlučeno da ovaj novac konačno bude odobren.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

- Odluka je donesena i uplaćivanje novca institucijama kulture RS nije više sporno. Sada ostaje da Pravobranilaštvo BiH da svoje mišljenje, odnosno da se potpišu ugovori, a sredstva će biti uplaćena sigurno odmah poslije Nove godine - rekao je Nović.

Dodao je da ne može precizirati o kojem se tačno iznosu radi, te da će novac biti isplaćen u planiranom iznosu.

Kako je juče novinarima pojasnio direktor Arhiva RS Dušan Popović, još u junu ove godine institucije kulture RS je trebalo da dobiju na raspolaganje novac za izuzetno značajne projekte sa kojima su na veoma zahtjevnim aplikacijama konkurisali za ova sredstva.

- Mjesecima nismo mogli da dobijemo odgovor šta je sa tim novcem i da li će nam biti isplaćen. Naši projekti nisu mogli da čekaju, pa smo se zbog njihove realizacije našli u velikim dugovima - naglasio je Popović.

On je dodao da mu je drago što je odlučeno da novac konačno bude odobren.

- Drago mi je ako je naš hitan sastanak direktora institucija kulture RS uticao da Savjet ministara BiH konačno odobri novčana sredstva u iznosu oko 600.000 maraka - istakao je Popović.

Kako nisu znali da li će, kada i u kojem iznosu institucije kulture dobiti novac, imali su obavezu da bez obzira na to krenu u realizaciju projekata iako su se morali zadužiti.

Direktor Muzeja RS Nada Puvačić istakla je da su svoje projekte za grant aplicirali u martu i aprilu ove godine za međunarodne projekte, promociju Muzeja RS na regionalnom i evropskom nivou.

- Već ste upoznati sa aplikacijom za zmijanjski vez, a imali smo i veliku izložbu "Čarojice" u centru UNESCO-a u Parizu. Planirali smo i da rekonstruišemo stalnu izložbenu postavku, međutim, posao je ostao nedovršen, a mi smo se zadužili - naglasila je Puvačićeva i dodala da je sramota što do kraja decembra nisu bili obaviješteni šta se desilo sa novcem.

U sličnoj situaciji se našlo i Dječije pozorište RS čiji direktor Predrag Bjelošević kaže da je do sada veoma transparentno korišćen novac dobijen prethodnih godina.

- Naveo bih primjer Muzeja pozorišnih lutaka u našem pozorištu koji je napravljen upravo od tih sredstava koja smo dobijali ranijih godina. To znači da mi imamo i te kako transparentne projekte koje vrijedi podržati - naglasio je Bjelošević i dodao da je ove godine trebalo da naprave novu malu scenu, čiju realizaciju nisu smjeli započeti zbog nedostatka novca.

Raspodjela novca

Savjet ministara BiH donio je odluku o dodjeli sredstava tekućeg granta "Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH" u iznosu od 1,35 miliona KM koji će biti raspoređen na 86 subjekata kulture.

Zemaljski muzej BiH biće podržan sa 180.000 KM, Nacionalna i univerzitetska biblioteka sa 85.000 KM, Istorijski muzej Sarajevo sa 75.000 KM, Umjetnička galerija BiH sa 70.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovida lica sa 55.000 KM, Muzej RS sa 55.000 KM, Muzej savremene umjetnosti RS i Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske dobiće po 45.000 KM, a Narodno pozorište RS 40.000 KM, te Kinoteka BiH 30.000 KM.

Savez gluvih i nagluvih BiH, Mostar, i Savez slijepih Herceg-Bosne dobiće po 30.000 KM, Hrvatsko narodno pozorište dobiće 25.000 KM, Franjevački muzej i galerija Gorica Livno 27.000 KM, a Matica hrvatska Mostar za održavanje manifestacije "Mostarsko proljeće" dobiće 26.000 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara BiH donio je odluku o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti "Međunarodna kulturna saradnja" za 2014. godinu. Riječ je o grantu vrijednom 270.000 KM koji će u rasponu od 2.000 KM do 10.000 KM biti raspoređen na 60 subjekata kulture, među kojima su pozorišta, biblioteke, fondacije, instituti i udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana