Snaga srpske vojske na fotogramima

Aleksandra Madžar
Snaga srpske vojske na fotogramima

Banjaluka - Fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine radili snimatelji iz Srbije, ali i iz savezničkih i neprijateljskih zemalja, udahnuli su duh snage i hrabrosti koja je ostala zapamćena na filmu i fotografijama i oživjeli scene iz Prvog svjetskog rata u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu", koja je otvorena u utorak uveče, okupila je posjetioce koje je zanimao jedan od najvećih istorijskih događaja.

Postavka je dio programa "U kontekstu", koji organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda, povodom obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata.

Posjetioci su imali priliku da vide i faksimile različitih dokumenata i odobrenja srpske vojske za snimanja.

- Materijali su izvorni i čuvaju se u Jugoslovenskoj kinoteci. Izložba je naše ogledalo, pokazuje srpsku vojsku u Prvom svjetskom ratu. Srbija je tada imala organizovanu proizvodnju, odnosno snimanje ratnih dokumenata, za razliku od posljednjeg rata, kada se vrlo malo snimalo ili se manipulisalo tim materijalom - rekao je direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija je naglasio da nema opštine u Republici Srpskoj koja nije dala dobrovoljce srpskoj vojsci tokom Velikog rata.

Jedan od autora izložbe Aleksandar Erdeljanović podsjetio je na brojne sačuvane kadrove o radu Vrhovne komande i proboju Solunskog fronta, ali i na kapitalne materijale kao što su požar Soluna i proces Dragutinu Dimitrijeviću i drugovima.

- Bez obzira na to što je u mraku ratova mnogo krunskog filmskog materijala o Prvom svetskom ratu zauvek nestalo, sačuvani snimci naših i stranih snimatelja 1914 - 1918. godine ostaju kao svetao primer požrtvovanja i istinoljublja ljudi koji su ih stvarali u jednom od najtežih perioda istorije dvadesetog veka - istakao je Erdeljanović.

U Galeriji Akademije izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu" biće otvorena do 21. novembra.

Živojin Mišić

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović citirao je načelnika štaba Živojina Mišića, koji je u Valjevu 14. avgusta 1914. godine rekao: "Da bi se važniji borbeni momenti sačuvali za budućnost i u slici, odobravam da g. Đoka Bogdanović, hotelijer iz Beograda, sa g. Černovim, slikarom, može vršiti kinematografska snimanja u oblasti dejstva naših trupa. G. Černov može pored ovoga vršiti i obična fotografska snimanja...."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana