Smiljana Marinković: U teatru oživjela život Mike Antića

Cvija Mrkonjić
Smiljana Marinković: U teatru oživjela život Mike Antića

Banjaluka - Monodrama inspirisana životom i delom Miroslava - Mike Antića mi je najpoučnije i najveće pozorišno iskustvo do sada. Osim što sam glumila u ovom komadu, režirala sam i pisala tekst.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" mlada i talentovana glumica Smiljana Marinković, koja prvim ulogama osvaja scene pozorišta u Banjaluci.

- To je predstava koju sam radila u prvom semestru četvrte godine, a pravo je zadovoljstvo kada na scenu postavljate komad koji je u potpunosti autorski rad. Neobično je i lepo kada sam prođeš kroz proces stvaranja predstave. Rad i trud se uvek isplate, a strpljenje je često ono što nam nedostaje dok čekamo uspeh - kaže glumica koja je već stala i na daske nacionalnog teatra Srpske.

- Prvi profesionalni angažman dobila sam u koreodrami "S planine i ispod planine", koju je na scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske postavila Stela Korljan - kazala je Marinkovićeva, koja je student četvrte godine glume na banjalučkoj Akademije umjetnosti.

Put do publike nastavila je zahvaljujući ulozi u duodrami "Terapija" u kojoj igra sa mladim kolegom Bojanom Kolopićem na sceni banjalučkog Pozorišta mladih DIS. Publika je bila oduševljena glumcima 29. juna, na premijeri predstave, a prva repriza zakazana je za sutra u 21 čas u Domu omladine. Marinkovićeva se odlično snašla u ulozi mlade supruge, čija osjećanja prema mužu variraju od ljubavi od mržnje.

Tokom studija igrala je u komadima "Stilske veze", "Žene u Narodnoj skupštini", a za nekoliko dana očekuje je nastup u diplomskoj predstavi "Prijateljstvo, zanat najstariji" po tekstu Brane Crnčevića.

Tumačenje znakova

Mlada glumica ističe da ju je gluma uvijek privlačila, ali da je to posao koji zahtijeva mnogo posvećenosti i tumačenje "znakova pored puta".

- U glumačkom svetu preispitivanja samog sebe su veoma česta, ali sada sam srećna što sam istrajala na putu do Akademije, koji nije bio jednostavan i brz. Ali to je mnogo uticalo na moje glumačko sazrevanje - smatra Smiljana Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana