Reditelj Goran Damjanac o novoj predstavi: Intrigantna priča o pohlepi i altruizmu

Aleksandra Madžar
Reditelj Goran Damjanac o novoj predstavi: Intrigantna priča o pohlepi i altruizmu

Banjaluka - Publika koja dođe da pogleda predstavu "Kandilo u rozarijumu" imaće priliku da vidi intrigantnu priču o pohlepi, nepravdi, ali i altruizmu. Komad je zanimljivog zapleta i otvara vječna pitanja o ljudskoj prirodi.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" reditelj Goran Damjanac, koji na maloj sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske postavlja komad Tihomira M. Stevanovića.

Probe su u punom jeku, ansambl nacionalnog teatra uhvatio se u koštac sa još jednom životnom pričom, a reditelj poručuje da zaljubljenike u teatar očekuje dobra istorijska drama i razigrana glumačka ekipa. Premijerno izvođenje zakazano je za 5. decembar. Drama Tihomira M. Stevanovića pobijedila je prije dvije godine na konkursu "Teatar festa" u konkurenciji za najbolji dramski tekst, a Damjanac je objasnio da je na tekstu izvršio dramaturške intervencije kako bi otvorio što veći prostor za glumačku igru.

- Poput drugih predstava koje sam režirao, i u ovoj akcenat stavljam na glumce koji će umjeti da iznesu priču, uz neizostavne audio-vizuelne elemente koji treba da stvore jedinstvenu atmosferu predstave - istakao je on.

Damjanac smatra da ova priča treba da bude ispričana i srećan je, kako je rekao, što ga je Narodno pozorište RS pozvalo da joj udahne život.

- Komad prikazuje život jevrejske porodice Minh u Srbiji u periodu prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. To je i svojevrsna hronika jednog vremena, ali i poučna priča o sudbini pojedinca u burnim danima srpske istorije - ispričao je reditelj.

Naslovu ulogu Grete Minh povjerio je iskusnoj glumici Gordani Milinović.

- Preostale glavne uloge povjerene su Vladimiru Đorđeviću i Goranu Jokiću, dok će (pored drugih članova ansambla) gledaoci moći vidjeti i debi mladog Aleksandra Ristanovića u ulozi Ive Andrića - dodao je Damjanac.

Na sceni će svoje glumačke kreacije pokazati i Dragoslav Ljubov Medojević, Đorđe Marković, Bojan Kolopić, Ognjen Kopuz, Dragana Marić/Maja Kolundžija-Zoroe i Rok Radiša.

Scenografija za predstavu povjerena je Dragani Purković-Macan, kostimografija Ivani Jovanović. Za muziku i zvučne efekte zadužen je Albert B. Savić.

Mala scena

- Uvijek je različito režirati na velikoj i maloj sceni, mada i jedan i drugi prostor imaju svojih prednosti. Mala scena svakako uslovljava veću intimnost, pa je upravo zato ovo bolji izbor za priču kojoj je namjera da potrese i zamisli gledaoca - smatra Goran Damjanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana