Reditelj Belinda Božičković: Želja za dominacijom navodi na vršnjačko nasilje

Aleksandra Madžar
Reditelj Belinda Božičković: Želja za dominacijom navodi na vršnjačko nasilje

Banjaluka - U ljudskoj je prirodi da probleme koji se ne tiču i ne bole direktno nas i naše najbliže ne osjećamo i o njima ne razmišljamo kao toliko važnima. I u tome nema ništa loše, zbog toga nismo lošiji ljudi.

Ipak, postoje oni o kojima se mora više govoriti, da bi oni koji sazrijevaju u ovom, po mnogo čemu komplikovanom savremenom, dobu postali bolji ljudi. Jedan takav problem je vršnjačko nasilje, o kojem je kroz pozorišni komad odlučila da progovori rediteljka i glumica Belinda Božičković.

Predstavu "Bam Bam" Božičkovićeva je radila sa članovima Studija "Jazavac", a za "Glas Srpske" je najavila da će premijera biti održana 21. maja u 20 časova Gradskom pozorištu "Jazavac".

- Predstava je rađena po tekstu Vilijama Mastrosimona i govori o vršnjačkom nasilju, kao i o tome šta ono prouzrokuje. Tekst je inspirisan istinitim događajem koji se desio 1998. godine u Springfildu, Oregon, kada je Kip Kinkel ubio svoje roditelje i pucao na dva školska druga, pri čemu je povrijedio još 22 ljudi - objasnila je Božičkovićeva.

Rediteljka i glumica sa mladim polaznicima Studija "Jazavac" ima odlično iskustvo i uspješno postavljenu priču i oživljene likove iz "Magarećih godina" velikog Branka Ćopića, a ovaj put fokus je na liku Ane, srednjoškolke, koja je ubila svoje roditelje i pet drugara iz razreda.

- Bavimo se time šta je to što je nagnalo Anu na takav čin? Da li je i sama Ana bila žrtva nasilja i koji je to okidač u njenom mladom biću bio presudan za ovakav monstruozan ishod? - kazala je Božičkovićeva, koja je istraživala odgovore na ova pitanja.

Ipak, najbitnije je, kaže ona, da djeca shvate da su "cool" kada štite slabije od sebe, kada pomažu drugima u nevolji, kada ne ćute o nasilju, kada se druže sa drugačijima od sebe, a ne kada sprovode nasilje nad nekim ili nečim samo zbog tog jezivog osjećaja dominacije.

Vršnjačko nasilje, kako ističe, pojavljuje se oko nas mnogo češće nego što to okolina misli.

- Trebalo bi svi da se osvijestimo i posmatramo pažljivije šta se dešava oko nas - možda je vaše dijete žrtva nasilja, a da toga niste ni svjesni. Kao društvo smo jako zakazali. Ne vidimo i ne zanimamo se za nesreću koja se dešava, dok se ne dogodi konkretno nama. Čim prođe medijska pažnja, nastupa naša nezainteresovanost za djecu koja su prošla kroz strašne oblike nasilja - naglašava ona.

Voljela bi, kako kaže, da ovu predstavu pogleda što više djece.

- Možda uspijemo da im otvorimo oči i spriječimo nesreću prije nego što se ona desi. Moramo da se probudimo i reagujemo na sve moguće načine. Nasilje znači učiniti nekome zlo. Veliki procenat djece je doživio vršnjačko nasilje, ali reaguje se tek kada posljedice postanu kobne - priča Božičkovićeva.

Ansambl

Svoj talenat u ovom komadu pokazaće Neda Tomašević, Branka Mišić, Helena Simić, Đorđa Atelj, Tamara Jošić, Boris Marić, Jasmina Salopek, Višnja Lovrić, Kolja Granulić i Ana Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana