Razotkriveni Liliputanci

Cvija Mrkonjić
Razotkriveni Liliputanci

Banjaluka - Premijera predstave "Put u Liliput" Ognjena Bogdanovića, koja razotkriva skrivene motive poznatog djela Džonatana Svifta "Guliverova putovanja", privukla je veliki broj banjalučkih ljubitelja pozorišta.

Predstava je odigrana u ponedjeljak uveče u Domu omladine, a rađena je u produkciji Pozorišta mladih DIS iz Banjaluke. Autor projekta Ognjen Bogdanović kazao je da je želio da razbije predrasude i pokaže da ovaj roman nije samo zabavno dječije štivo već nešto mnogo ozbiljnije.

- Htjeli smo da ukažemo na detalje koje smo pronašli čitajući knjigu. Predstava je udarac na čovječanstvo, politiku, religiju i kulturu - rekao je Bogdanović.

U komadu je Sviftova ironija prikazana kroz više žanrova, a svaki glumac igra više likova. Kako kažu, predstavu su spremali više od mjesec, a probe su trajale devet časova dnevno.

- Ovo je predstava koja nastaje na sceni. Prvenstveno igram samog sebe, ali i Liliputanca, naučnika, itd. Mi ulazimo na scenu kao mi, a kasnije mijenjamo likove - kazao je Ognjen.

Istakao je da su pronašli vrlo zanimljive činjenice u vezi sa Sviftovim djelom, pa su odlučili da pokažu drugu stranu literature za djecu.

- U Velikoj Britaniji je naređeno da se ova knjiga štampa kao dječije štivo i zabranjena je za čitanje odraslima - istakao je Bogdanović.

U predstavi osim autora igraju i Anando Čenić, Dušan Urošević i Teodora Šipka.

- Igram samu sebe i Gulivera, dok se ostali glumci smjenjuju kao razni Liliputanci. Gulivera tumačim kao žena i u predstavi nije previše izražena muška uloga - kazala je Šipka.

Dodala je da joj je rad na predstavi bio veoma zanimljiv, kao i da su joj zabavne brojne transformacije na sceni.

Nastavci

Ognjen Bogdanović podsjeća da "Guliverova putovanja" imaju i dva nastavka namijenjena odraslima.

- U tim dijelovima Guliver odlazi u zemlju čudovišta i u zemlju konja - kazao je Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana