Nušićevi junaci u novom ruhu

Aleksandra Glišić
Nušićevi junaci u novom ruhu

Banjaluka - Šta se desi kada Nušićevi junaci dospiju u sedamdesete godine 20. vijeka i počnu da tragaju za sumnjivim licem pokazali su glumci Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Učestvujući u takmičarskom programu Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci ansambl osiječkog pozorišta predstavio je junake kultnog "Sumnjivog lica" u novom ruhu. Reditelj Olja Đorđević radnju drame slavnog srpskog komediografa smjestila je u modernije doba, ali još jednom se pokazalo da komedije Branislava Nušića na gube na aktuelnosti. Publika se od srca nasmijala replikama, ali i duhovitim situacijama koje u originalnom komadu ne postoje.

 - Ono što je mene vodilo da postavim Nušića na scenu jeste činjenica da se Osijek kandidovao za Evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu, pošto nas krasi multikulturalnost i multietničnost ja sam htio da se postavi jedna srpska drama ili komedija. Za mene je Nušić jedan od najboljih komediografa na ovim prostorima - rekao je direktor drame u HNK u Osijeku Miroslav Čabraja.

Upravnik pozorišta iz Osijeka Božidar Šnajder podsjetio je na značaj srpskih književnika.

- Pripadam generaciji koja je u gimnaziji znala i za Nušića, i za Glišića, i za Domanovića, učili smo i ćirilicu i latinicu... I želim reći da osiječko pozorište nije opterećeno nikakvim predrasudama - istakao je Šnajder.

Zapaženu ulogu ostvario je Vladimir Tintor, koji je dočarao lik Viće.

- Sedamdesetih je počinjalo sve ovo čije refleksije danas osjećamo, to su bile naizgled bezazlene godine u kojima smo se svi počeli zaduživati, itd. - kaže Tintor.

Iako su likovi iz osiječke predstave otišli nekoliko decenija od izvornih jednako su komični i suštinski se bave istim stvarima kao i Nušićevi junaci. Marica se isto svađa sa roditeljima, Đoka je isto uplašen, a sumnjivo lice je kao i u originalu uhvaćeno na drugom mjestu i u isto vrijeme.

Večeras Atelje 212

Predstava "Kafa i cigarete - pozdrav iz Beograda", po tekstu i u režiji Mie Knežević biće izvedena večeras u 20 časova u takmičarskom programu Teatar festa "Petar Kočić". Glumačku ekipu predstave Ateljea 212 čine Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež, kao i Svetozar Cvetković, koji se pojavljuje samo u video-snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana