Novi stihovi ispunili teatar

Cvija Mrkonjić
Novi stihovi ispunili teatar

Banjaluka - Zbirke poezije mladih pjesnika Milana Rakulja i Gorana Gavrića Grge promovisane su pred brojnim ljubiteljima stihova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Rakuljeva "Poezija u kostima" i Gavrićev "Tunel" predstavljeni su u četvrtak uveče u okviru obilježavanja 190. godišnjice od rođenja velikana srpske poezije Branka Radičevića.

Direktor institucije kulture "Brankovo kolo" iz Novog Sada i organizator "Dana Branka Radičevića" Nenad Grujičić istakao je da imaju odličnu saradnju sa književnicima iz Srpske.

- Više od 15 književnika iz RS dobilo je ugledne nagrade koje dodeljujemo, kao što su "Stražilovo" i "Pečat varoši sremsko-karlovačke" - kazao je Grujičić.

Naglasio je da je koncept "Brankovog kola" zasnovan na pružanju šanse mladim pjesnicima, a da su Rakulj i Gavrić pokazali svoj književni talenat.

Rakulj je nagradu "Stražilovo" dobio 2010. godine za prvenac "Gluvi putnik", a zbirka "Poezija u kostima" nedavno se pojavila pred čitaocima.

- Nagrada je vjetar u leđa za mlade pjesnike koji nailaze na nerazumijevanje kod izdavača - kazao je Rakulj i dodao da je njegova druga knjiga autobiografska.

Gavriću je "Stražilovo" pripalo prošle godine za zbirku "Tunel", a Grujičić ga je svrstao u grupu boemskih pjesnika.

- Priznanje koje sam dobio u Novom Sadu mnogo mi znači, ali donosi i veliku odgovornost da i dalje stvaram i usavršavam se - kazao je Gavrić.

Dodao je da priprema novu knjigu poezije, ali nije siguran kada će biti objavljena.

Poštovaoci poezije podržali su snažnim aplauzom mlade pjesnike koji su u nacionalnom teatru Srpske govorili neke od svojih stihova.

Poezija iz RS

- Sa velikim zadovoljstvom u "Brankovom kolu" objavljujemo dela pesnika iz Republike Srpske. Među stotinjak naslova koje smo objavili, 21 knjiga pripada majstorima stiha koji stvaraju u RS - kazao je Nenad Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana