Luka Kecman, dekan Akademije umjetnosti: Nagrada u Rusiji potvrda kvaliteta

Mirna Pijetlović
Luka Kecman, dekan Akademije umjetnosti: Nagrada u Rusiji potvrda kvaliteta

Banjaluka - Ponosan sam što je predstavi "Solunci govore" na festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi dodeljena specijalna nagrada za podvig i nezaborav borbe srpskog naroda za slobodu u Prvom svetskom ratu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman i naglasio da je predstava nastala u produkciji banjalučke i Akademije umetnosti iz Beograda, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

- Ujedno, ovo je i prvi zajednički projekat Srpske i Srbije u sklopu zvaničnog obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, što nas posebno čini srećnim jer su reč dobili mladi ljudi, koji su već opravdali ukazano poverenje - rekao je Kecman.

Festival "Zlatni vitez" je jedan od najvećih festivala u Moskvi i na njemu su, u različitim kategorijama, učestvovala umjetnička ostvarenja iz svih slovenskih zemalja.

- Zato je ova nagrada za nas izuzetno značajna jer su se naši studenti ravnopravno "nosili" sa ostalim profesionalnim kućama. Specijalno priznanje koje smo dobili je imenovano kao podvig i nezaborav borbe srpskog naroda za slobodu. To nam posebno imponuje - istakao je Kecman i dodao da se već pripremaju za nove projekte.

Kako su Banjalučani pokazali veliku zainteresovanost za još jedan veliki projekat banjalučke Akademije, operetu "Orfej u podzemlju", ovo djelo biće ponovo izvedeno 12. i 13. decembra u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske.

- Ako je suditi na osnovu pretpremijernog i premijernog igranja, onda je publika više nego željna ovakvih sadržaja. U pitanju je muzičko-scensko delo koje na izuzetno blizak način uvodi gledaoce u svet operskih nota. Banjaluka je nekada imala operetu i mi želimo da je vratimo na scenu NPRS, ali i da to bude uvod u osnivanje prave operske scene. Za to postoje kadrovske pretpostavke, a to je uslov svih uslova, kao i opšti konsenzus svih relevantnih adresa. Zato ćemo igrati "Orfeja" sve dok nam to finansije dozvoljavaju i dok postoji ljubav i entuzijazam mladih ljudi da se izbore za svoje mesto u umetnosti - istakao je Kecman.

On je najavio da će biti još ovakvih projekata, jer svaki student na kraju semestra ima prezentaciju onoga što je radio i iz toga se izdvajaju izuzetna ostvarenja.

- Očekujemo da nam u narednoj godini bude završena pozorišna sala i scena Akademije, što će dodatno unaprediti naš rad - zaključio je Kecman.

Multimedijalni centar

- Od septembra u okviru Akademije umjetnosti zaživeo je Studentski multimedijalni centar, koji će objedinjavati sve one studente koji imaju sklonosti ka umetničkom izražavanju. Formiranjem ovoga centra prestao je da postoji nekadašnji Cedubal, a svi oblici delovanja koji su bili u njemu sada se nalaze u okviru novoformiranog centra. Ovim se, u organizacionom smislu, ovaj rad profesionalizovao i očekujemo da će takvi biti i rezultati rada - rekao je Luka Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana