Љубавне приче најчешће одлазе са полица

Александра Глишић
Љубавне приче најчешће одлазе са полица

Бањалука - Не продаје се надахнуће, али се рукопис може продати. Записао је ово великан руске књижевности Александар Пушкин, а издавачи када објављују књиге увијек ослушкују шта читаоци воли да читају јер од њиховог укуса зависи и каква ће бити продаја нових издања.

Читаоци у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци највише читају белетристику, а посебно романе са љубавном тематиком.

Према ријечима директорице националне библиотеке Љиље Петровић-Зечић, велики број читалаца долази искључиво са захтјевом да добије књиге забавног карактера.

- Годинама су у нашој библиотеци популарне књиге "Лица једне љубави" Шандора Мараја, "Једне зимске ноћи" Сајмона Сибага Монтефјореа, "На крилима љубави" Нермина Безмена. Из набројаних наслова видимо да је присутна ријеч љубав јер читаоци воле књиге са том темом - рекла је Петровић-Зечић.

Навела је и да су дјела Сиднија Шелдона међу најчитанијим у националној библиотеци.

- Ријеч је о књигама које не можете да испустите из руку док их не прочитате, наравно ако волите ту врсту литературе. Некада читаоци узимају више пута да читају једно, њима омиљено дјело - каже Петровић-Зечић.

Подсјећа да белетристика датира још од краја 17. вијека и да је увијек заокупљала пажњу читалачке публике.

- Дјела Онора де Балзака данас имају велики значај како за француску, тако и за свјетску књижевност. Али читајући његове романе видимо да је то забавна књижевност која управо задовољава потребе просјечног читаоца и може да га задржи одређено вријеме уз књигу - указује Петровић-Зечић.

Напомиње да је литература коју су писале сестре Бронте до данас остала омиљена међу читаоцима.

- У сваком случају добро је да људи читају. Неки читаоци почну са белетристиком, а онда прелазе на озбиљније књиге. У нашој библиотеци можемо да видимо људе који долазе први пут у библиотеку тражећи неке забавне књиге, а послије тога се одлуче да узму дјела која нису из домена лаке литературе - казала је Петровић-Зечић.

Маркетинг

- У нашем времену, пошто су јако велике продукције и штампају се десетине хиљада књига са огромним тиражима, велике издавачке куће користе различите врсте реклама. То је врста маркетинга која "напада" читаоца, јер су књиге које су бестселери доступне свугдје, па и у маркетима и тржним центрима. Заправо, сви су бомбардовани тим новим насловима - каже Љиља Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана