Komšijski odnosi na banjalučki način

Aleksandra Madžar
Komšijski odnosi na banjalučki način

Banjaluka - Dobro poznati ljudi, od kojih nas najčešće dijele samo zidovi, te njihovi bračni problemi, odnosi i likovi u kojima se sami pronalazimo, kao i nezaobilazan dio banjalučke priče, komšije, oživjeli su u predstavi “Šećer je sitan, osim kad je kocka” Nikole Pejakovića na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Mnogobrojnoj publici na premijeri u ponedjeljak uveče, mjesto radnje dobro je poznato, stan u ulici Đure Đakovića, banjalučko naselje Hiseta.

U njemu život sedam godina dijele Zoki i Nevenka. Kroz ova dva lika i sve te godine njihovog braka, Pejaković je vrlo vješto pokazao različite karaktere ljudi i sve one svakodnevne situacije, koje ponekad čujemo dok prolazimo pored komšijskih stanova, a neke su dio naših životnih priča. Na sceni su bili jasni odgovori na pitanja, zašto se udaljavamo jedni od drugih, kako nam se desi da ljubav i brak postavu šablon, da nam i sam život postane šablon? Smjenjivale su se ljudske slabosti i strahovi koji nas najčešće vode nekim drugim ljudima od kojih ne dobijamo ono što silno želimo, ali ipak smo tu. U našoj režiji, oni nas bolje razumiju, a ni sami sebi nisu jasni.  

Kakvi su žensko-ženski odnosi i da i one, naizgled jake i otresite žene, plaču u sebi prikazani su kroz likove Jace i Nevenke. Replike i glumačka igra Aleksandre Spasojević, Ljubiše Savanovića, Miljke Babić i Željka Mitrovića ispraćeni su aplauzima istine, jer su nju i ostavili na sceni. Glumci su poslije premijere bili zadovoljni, dok je Pejaković i ovaj put na scenu gledao iz kancelarije “Jazavca”. Druženje poslije premijere je propustio.

- Nikola nastavlja taj niz predstava u kojem oživljava lokalne priče i na taj način Banjaluku postavlja na pozorišnu mapu. Dok smo radili insistirao je da ovo igramo kao neki sitkom, što je možda u pozorištu prebrzo, međutim kad smo ušli u taj ritam, bilo nam je lakše. Dobili smo dobre likove i dobre uloge, dobar smo četverac - rekao je Savanović.

Da je proces rada bio veoma zanimljiv, ali i naporan, potvrdila je i Miljka Babić koja je istakla da je Nikola Pejaković sjajan čovjek koji zaista umije da radi sa glumcima.

- Napisao je zanimljiv tekst, sjajan banjalučki tekst. Trudili smo se da predstavimo različite likove, nadam se da smo nas četvoro uspjeli u tome  - kazala je glumica.

Poslije osam godina na sceni je zablistao i Željko Mitrović tumačeći lik komšije za koje ćemo reći da je namrgođeni čudak  i čije postupke najčešće nećemo razumjeti.

- Imali smo malo vremena da napravimo intenzivnu, tešku i glumački napornu predstavu, pogotovo kada je komedija u pitanju, jer je najteže zasmijati ljude - dodao je Mitrović.

Glumica Aleksandra Spasojević, kojoj je ovo prva saradnja sa Nikolom Pejakovićem, kazala je da se na sceni osjećala kao da je snimala sitkom pred publikom.

- Publika je od prve scene prepoznala kod predstave i ušla sa  nama u priču. Tokom procesa rada obnovila sam neke stvari koje sam naučila na Akademiji, neke sam utvrdila, neke naučila. Radujem se što igram na daskama “Jazavca” - istakla je.

Rad na scenografiji povjeren je Dragani Purković-Macan, dok je asistent režije bila Dragana Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana