Horski susreti spustili zavjesu

Mirna Pijetlović
Horski susreti spustili zavjesu

Banjaluka - Zajedničkim koncertom horova pred velikim brojem ljubitelja kvalitetnih nota u Banskom dvoru Kulturnom centru spuštena je zavjesa na 11. banjalučke horske susrete.

Na završnom koncertu nastupili su Hor sveštenika eparhije Banjalučke i Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" pod dirigentskom palicom Nemanje Savića, zatim Ženski kamerni hor "Banjalučanke", kojim je dirigovao Mladen Matović i Mješoviti hor Akademskog kulturno-umjetničkog društva "Ivo Lola Ribar" iz Beograda pod vođstvom renomiranog dirigenta Milovana Pančića.

- Bogatim programom i velikom zainteresovanošću publike za ovogodišnje horske susrete u okviru kojih su nastupili horovi iz Republike Srpske i Srbije postigli smo cilj, a to je popularizacija horske muzike i njegovanje tradicije - rekao je dirigent SPD "Jedinstva" Nemanja Savić, koji je i organizator Banjalučkih horskih susreta.

Kruna završne večeri bio je nastup Mješovitog hora "Ivo Lola Ribar" iz Beograda. On je izveo kompoziciju renomiranog srpskog kompozitora Svetislava Božića, koja je napisana u čast Banjalučkih horskih susreta.

Tokom trodnevne manifestacije u Banskom dvoru i Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci učestvovalo je 13 horova, dva ansambla, te pjevačka društva i izvorne pjevačke grupe.

Pored banjalučkih, nastupili su i horovi iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Prnjavora i Beograda, a publika je uživala u koncertima mladih i izvođenju horske duhovne muzike.

Prošli su i muzičko putovanje kroz horsku muziku i tradiciju, ali i okrugli sto čija je tema bila "Horska muzika - tradicija i savremen izraz".

Unazad nekoliko godina horovi iz Republike Srpske postižu značajne rezultate na prestižnim svjetskim takmičenjima, što Banjalučkim horskim susretima daje jednu posebnu značajnu notu i visok standard kvaliteta i organizacije.

 Potkozarje

- Pored horova, nastupila je i izvorna grupa "Potkozarje", koju vodi Vojin Berak, a cilj horskih susreta je da, pored horske muzike, predstavi i onu tradicionalnu, na kojoj su i zasnovane umjetničke obrade horskih kompozicija - naglasio je Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana