Glumci u likovima iz Glišićeve Podvale

Aleksandra Madžar
Glumci u likovima iz Glišićeve Podvale

Banjaluka - Praznično raspoloženje je na izmaku, poslije neradnih dana, kojih je ovog januara bilo dovoljno, kako svuda, tako i u kulturnim institucijama "radna temperatura" postiže ponovo jedan kreativniji nivo, a banjalučka pozorišta su spremno i vrijedno ušla u novu sezonu.

Sudeći po komentarima onih istinskih poklonika pozorišne umjetnosti, protekla sezona bila je na visokom umjetničkom nivou, pružajući publici prije svega istinu, na daskama, a potom ono što istinu prati, suze i smijeh. Domaća pozorišta rastu, a i publika sa njima, a umjetnički direktori ovih kulturnih institucija obećavaju da će postavljene standarde održati i u novoj sezoni.

- Već 18. januara u Narodnom pozorištu Republike Srpske počinju probe za predstavu "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića u režiji Marka Misirače - najavio je umjetnički direktor nacionalnog teatra Aleksandar Stojković.

Poslije toga, dodaje Stojković, u planu je rad na drami "Podvala" Milovana Glišića u režiji Đurđe Tešić.

U godini velikog jubileja, 60 godina postojanja, koje obilježava Dječije pozorište Republike Srpske, 23. januara počinje rad na novoj predstavi "Tom Sojer", koju će režirati poznati reditelj iz Beograda, Jug Radivojević.

- To je predstava namijenjena tinejdžerima, a mi želimo da tu populaciju približimo Dječijem pozorištu. Jedan tako poznat i kvalitetan reditelj daje sigurnost da će predstava biti postavljena na najbolji mogući način. U aprilu nam stiže ugledni bugarski reditelj Todor Valov, koji će na scenu postaviti lutkarsku predstavu "Mačak u čizmama" - rekao je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević.

U prošloj godini Gradsko pozorište "Jazavac" izvelo je četiri premijerne predstav. Najbolja potvrda kvaliteta ovih predstava su pune sale, kako na predstavama za najmlađe tako i na onima čija su ciljna grupa tinejdžeri i odrasli.

- U ponedjeljak, 18. januara, počinjemo sa radom na komediji radnog naslova "Pidžama za šestoro" u režiji Željka Stjepanovića, a po tekstu Marka Kamoletija. Premijera nas očekuje krajem februara - rekao je umjetnički direktor "Jazavca" Ljubiša Savanović.

Zbog veoma teške finansijske situacije u Banjalučkom studentskom pozorištu predviđene su samo tri premijere.

- Radi se o dobro poznatoj drami Ljubomira Simovića, koja je devedesetih godina igrana u Studentskom pozorištu "Čudo u Šarganu", zatim o "Instant seksualnom vaspitanju" po tekstu Đorđa Milosavljevića i "Lovu na studentsko" - rekao je režiser Aleksandar Pejaković.

Jubilej DIS-a

- Ove godine ušli smo u 25 godinu postojanja, približavamo se danu kada ćemo proslaviti jubilej i to nam je na prvom mjestu.

I u narednom periodu nastavljamo saradnju sa mladim rediteljima. Maja Crnobrnja već radi na komadu Ežena Joneska. Svoje rediteljske kreacije pokazaće i Stevan Šerbedžija, Rok Radiša i Belinda Božičković. U planu je održavanje serije glumačih radionica, a prva je zakazana za ovaj vikend - rekao je umjetnički direktor DIS-a Novica Bogdanović, koji će i sam režirati jedan komad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana