Djela i intima harizmatičnog pisca u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

Aleksandra Madžar
Djela i intima harizmatičnog pisca u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

Banjaluka - Stvaralaštvo, koje je za srpski narod od neprolaznog značaja, život jednog književnog velikana, njegova intima, način na koji je misli pretvarao u riječi i tako ostavio mala književna čuda, sa potpisom Danila Kiša, kroz pažljivo birane fotografije i dokumenta, doputovalo je u Banjaluku.

Postavka, kojom se obilježilo 80 godina od odlaska Danila Kiša, jednostavnog naziva koji govori mnogo - "Kiš", otvorena je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske kao plod saradnje sa Bibliotekom grada Beograda.

Osim toga što je 12. mart veoma značajan datum, jer je ova izuzetna postavka stigla i u Banjaluku, pamtiće se i po potpisivanju protokola o saradnji ove dvije velike biblioteke.

- Sa ovom izložbom mi u stvari kreiramo jednu dugoročnu saradnju. Još će mnogo izložbi biti otvoreno ovdje, a i kreiraćemo zajedno postavku o Branku Ćopiću - rekla je upravnica Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Autor postavke bibliotekar savjetnik Olga Krasić-Marjanović nije krila ponos i čast što je imala priliku da se bavi životom i stvaralaštvom pisca kakav je Danilo Kiš.

- Kiš je jedan od pisaca iz novije srpske književnosti koji ima veliku harizmu. Interesantna su dela, ali i čitav njegov buran život. Moj zadatak je bio da idući kroz mnogobrojnu građu ponovo izaberem dokumenta i fotografije i rekonstruišem njegov život i sve najvažnije trenutke njegovog stvaralaštva - kazala je Krasić-Marjanović.

Ono što je interesantno da se vidi na ovoj izložbi, kako je rekla, jeste radionica pisca, te da posjetioci vide da nije lako pisati, posebno kada je Kiš u pitanju, jer je imao nemilosrdne intervencije na svojim rukopisima.

Katalog

Predgovor u katalogu napisao je prof. dr Jovan Delić, za kojeg je to bila velika čast.

- Probao sam da obuhvatim celi njegov opus, da ga predstavim kao svetskog pisca. Osim toga što je bio vrhunski prozni pisac, bio je odličan pesnik i dramski pisac, vrhunski prevodilac i ubistveni polemičar - istakao je Delić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana