Banjalučanke osvojile Sarajevo

Mirna Pijetlović
Banjalučanke osvojile Sarajevo

Sarajevo - Moć vjere i uzvišena ljubav prema Bogu najemotivnije se može iskazati kroz umjetnost, a posebno kroz duhovnu pjesmu, koju je i ove godine upriličilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" tradicionalnim Božićnim koncertom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Koncert je organizovan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, a prisostvovale su mu brojne istaknute osobe iz kulturnog, političkog i javnog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora. Među njima bio je i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić.

Koncert je počeo duhovnim kompozicijama u izvođenju hora "Pontanima" iz Sarajeva, koji ove godine proslavlja 20 godina djelovanja.

Posjetioci su imali priliku da čuju kako harmonike zvuče u drugačijem i neobičnom aranžmanu, te uživaju u scenama iz baleta "Romeo i Julija".

Najveće iznenađenje Božićnog koncerta bio je nastup Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" sa dirigentom Mladenom Matovićem na čelu, kojima je ovo bio prvi nastup pred publikom u Sarajevu.

Kako su se redale numere inspirisane srpskom tradicionalnom muzikom, publika je aplauzima i ovacijama pozdravljala anđeoske glasove "Banjalučanki", a na kraju koncerta su, kako je za "Glas Srpske" potvrdio Matović, dobili fantastične ocjene od stručne javnosti.

- Ovaj tradicionalni događaj se već godinama organizuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića i veoma je značajan sa stanovišta očuvanja identiteta i običaja srpskog naroda. Drago nam je što smo bili dio te velike svečanosti - nije krio zadovoljstvo Matović.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" je u proteklih sedam godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na renomiranim takmičenjima u Budimpešti, Lincu, Malti, Barseloni, Veneciji, te olimpijske medalje na horskim olimpijadama održanim u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Letoniji.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški izrazio je zadovoljstvo činjenicom da interesovanje za koncert ne opada s godinama.

"Banjalučanke"

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" se ovih dana intenzivno pripremaju za nastup i učešće u okviru umjetničkog dijela programa svečane akademije posvećene obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske, nakon čega će sve aktivnosti ansambla biti usmjerene ka pripremama za Svjetsku horsku Olimpijadu u Sočiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana