Audicija u Milanu prva stepenica ka evropskoj sceni Albine Smajlović

Aleksandra Madžar
Audicija u Milanu prva stepenica ka evropskoj sceni Albine Smajlović

Banjaluka - Operska pjevačica Albina Smajlović pred publikom u Banjaluci bezbroj puta je blistala snagom svog glasa, a nedavno je sebi otvorila novi put, prolaskom na audiciji za operski festival u Taormini na Siciliji.

- Prolazak na audiciji znači mi mnogo. Mislim da je i suvišno pokušavati dočarati koliko mi je to važno - ponosno je ispričala  Smajlovićeva.

Kako je rekla, tražila je audicije na koje je mogla finansijski da priušti odlazak, kao i opere za koje ima relativno pripremljene uloge, među kojima su Mimi (opera "Boemi"), Liu (opera "Turandot") i Mikaela (opera "Karmen"). Podatke o audiciji pronašla je na internetu.

-   Vidjela sam da će jedan od gradova gdje se održavaju audicije biti i Milano, najbliži od svih ponuđenih, samim tim i "najpovoljniji" u finansijskom smislu. Planirane su mnoge produkcije, ne samo ove opere koje sam navela - kazala je ova mlada umjetnica.

Objasnila je da će tačni rezultati biti poznati u aprilu, te da je za ove tri uloge otpjevala dijelove iz opera koje su tražili i arije.

- Za sada ne znam koju ulogu ću pjevati i da li ću biti prva, druga ili koja već postava, pretpostavljam da će se i to znati u aprilu - kaže Smajlovićeva.

Uzbuđenje nije mogla sakriti, jer smatra da je ovo tek prva osvojena stepenica.

- Na meni je da budem pametna i mudra, nastavim u miru da vježbam, "brusim" uloge, tehniku, interpretaciju, da se razmašem ili ne. Da budem što zdravija, s obzirom na delikatnost instrumenta - priča operska pjevačica.

Bavljenje umjetnošću za nju je, kako kaže, na neki način intiman čin između muzike, publike i izvođača.

Mladi umjetnici

- Svaki pjevač koji bi da se bavi operskom umjetnošću, pored stalnog usavršavanja uz pomoć vokalnog pedagoga, rada s dirigentima, korepetitorima, treba da ide na audicije za uloge kojima njegov/njen glas fahovski odgovara. Tako sam i ja na internetu u potrazi za istima pronašla informaciju za ovu, uvidjela da put i kotizaciju mogu finansijski priuštiti te otišla - kaže Albina Smajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana