Vampirske priče osvojile svijet

Aleksandra Madžar
Vampirske priče osvojile svijet

Banjaluka - Ekranizacije priča o vampirima na osnovu popularnih književnih romana u svijetu, ali i kod nas, postale su pravi hit među publikom kojoj je privlačna misterija "života" i nastanka ovih mitskih bića.

Romantično-fantastični filmski serijal "Sumrak", rađen po romanima američke književnice Suzan Majerod 2008. godine pa sve do danas, ne gube na popularnosti.

Tinejdžeri širom svijeta vjerni su fanovi vampirske ljubavi između Bele čiji lik tumači Kristen Stjuart i Edvarda kojeg glumi Robert Patinson. Još jednu priču brojna publika čeka sa nestrpljenjem, a to je film "Vampirska akademija" snimljen po bestseleru Rišel Mid koji u bioskope stiže u februaru sljedeće godine.

"Akademija" prati priču o borbi dobrih i loših vampira i ljudi koji ih čuvaju. Dvije najbolje prijateljice, jedna vampirica i njena čuvarka, bježe sa Akademije samo da bi dvije godine kasnije bile vraćene, i tada počinju njihove nevolje.

I nagrađivani srpski pisac Dejan Stojiljković složio se sa činjenicom da su vampiri na filmu, kao i u knjigama najveću popularnost doživjeli u 21. vijeku.

- Sam koncept vampira kao bića, da je to mrtav čovek koji je živ, u stvari, je privlačan u ljudskoj podsvesti, a njihov večni život je veoma interesantan - kazao je Stojiljković.

U ovakvim filmovima prisutni su i morbidni momenti, a kako kaže Stojiljković, posebno odnos erosa i tanatosa.

- "Intervju sa vampirom" je odličan film Nila Džordana po knjizi Men Rajs. U tom filmu erotski momenat jako je naglašen - dodaje ovaj pisac.

Zaljubljenici u vampirske strašne tajne mogu da u specijalnom izdanju Stojiljkovićeve knjige "Konstantinovo raskršće" pročitaju njegov esej o vampirima.

- Dok sam se bavio istraživačkim radom prije početka pisanja eseja, otkrio sam da ne postoji civilizacija na zemaljskoj kugli koja nema svoju verziju vampira. Grke, Aboridžane, američke Indijance, sve zanima ta priča - istakao je Stojiljković.

Podsjetio je da je vampir jedina srpska riječ koja se koristi u međunarodnom okviru.

- To je najpoznatija srpska reč na svetu. Značenje ovog stvorenja u srpskoj mitologiji, potpuno je drugačije od onoga kako ih predstavljaju holivudski vampiri. Producenti, reditelji i scenaristi iskorištavaju takve priče, jer su jako populrane kod tinejdžera - zaključio je Stojiljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana