U Beogradu počeo 46. fest

Srna
U Beogradu počeo 46. fest

Beograd - U beogradskom Sava centru večeras je počeo 46. međunarodni filmski festival Fest, koji i ove godine donosi najznačajnija ostvarenja svjetske filmske produkcije.

Festival je počeo uručenjem nagrade "Beogradski pobjednik" mađarskom reditelju Ištvanu Sabou za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koju je dobila i srpska glumica Neda Arnerić.


Nakon svečanog otvaranja prikazana je crnohumorna drama "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone, jednog od najozbiljnijih kandidata za Oskara.

Crvenim tepihom prošetale su zvanice i gosti Festivala, među kojima i premijer Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Festivalska publika biće u prilici da vidi, između ostalog, velik broj filmova koji su nominovani za "Oskara" i ostvarenja poznatih svjetskih reditelja.

Ovogodišnji Fest, koji traje do 4. marta pod sloganom "Priđi bliže", donosi 116 premijernih filmova u 13 programskih cjelina i 10 filmskih klasika u selekciji "Fest klasik".

Biće prikazano 10 filmova kandidata za Oskara, ostvarenja poznatih reditelja, između ostalog "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona sa Danijelom Dej-Luisom, "Oblik vode" Giljerma del Tora, "Skrivena ljubav" Luke Gvadanjina, "Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu" sa Anet Bening, "Skver" Rubena Estlunda, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Advokat2 sa Denzelom Vošingtonom, "Ja, Tonja" sa Margo Robi, "Prema istinitoj priči" Romana Polanskog...

U takmičarskom programu "Srpski film" naći će se pet premijera - "O bubicama i herojima" Petra Pašića po scenariju Nikole Pejakovića i Dimitrija Vojnova, naučnofantastična antiutopija "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože za koju je scenario takođe napisao Dimitrije Vojnov /prema pripovijeci Zorana Neškovića/ sa Sebastijanom Kavacom i Stojom u ulogama astronauta, odnosno androida.

Tu je i psihološka i socijalna drama/triler "Izgrednici" Dejana Zečevića po scenariju Đorđa Milosavljevića, priča o raspadu porodice, "Horizonti" Svetislava Dragomirovića i "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, o družini braće i sestara koja upada u nevolje.

U glavnom takmičarskom programu nadmeće se 16 ostvarenja, dok iz Hrvatske stižu dva Festova veterana sa novim filmovima - Branko Šmit predstaviće "Agape", a Nevio Marasović "Komik sens".

Nagrade za "Srpski film" biće dodijeljene 2. marta, a za Glavni program 3. marta.

Festival će zvanično biti zatvoren 4. marta u Sava centru projekcijom filma "Ja, Tonja" u 19.00, nakon čega će biti prikazano "Lice" Malgožate Šumovske.

Osim Ištvana Saboa i Karena Šahnazarova, kome će biti dodijeljena nagrada "Beogradski pobjednik" za dosadašnje stvaralaštvo, Beograd će posjetiti i Kornel Mundruco, Suzana Nikjareli, Ivan Šahnazarov, Mazen Haled, Marta Mesaroš, Goran Bogdan, Sebastijan Kavaca...

Cijena ulaznica je od 300 do 500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana