Svjetska filmska ostvarenja koja su obilježila 2018. godinu: “Zvijezda je rođena” na vrhu

Priredila: Milanka Mitrić
Svjetska filmska ostvarenja koja su obilježila 2018. godinu: “Zvijezda je rođena” na vrhu

Los Anđeles - Najpopularniji i najpoznatiji svjetski mediji krajem godine redovno objavljuju svoje utiske o dobrim filmovima koji su objavljeni tokom protekle godine.

Filmovi su izdvojeni na osnovu njihovih kritičkih zapažanja i pridavanja pažnje kvalitetnim filmskim ostvarenjima.

Prošle godine je na listama dominirao novi film serijala “Ratovi zvijezda: Posljednji džedaj”, a na listama su popularni bili i  “Bježi”, “Oblik vode”, “Zovi me svojim imenom” i drugi. Ove godine na listama dominiraju “Marvelovi” filmovi o poznatim i voljenim superjunacima, ali i autobiografski filmovi, te drame.

Prvi u nizu filmova koji su ove godine ostali zapaženi i gledani jeste film “Zvijezda je rođena”. Ovaj film, u kojem su u glavnim ulogama Ledi Gaga i Bredli Kuper, režirao je sam Kuper i film je dostigao vrh mnogih lista širom svijeta, po gledanosti, prema mišljenju kritičara, ali i same publike. Film je napravljen prema klasičnoj priči iz 1937. godine, o tragičnoj ljubavi između muzičara na zalasku karijere i mladoj pjevačici u usponu.

Najnoviji dio serijala “Osvetnici”, treći u nizu, film “Rat beskraja”, bio je devetnaesti nastavak što se “Marvelovih” filmova tiče. Odmah je postao jedan od najgledanijih filmova godine, ali i jedan od najpopularnijih. U glavnim ulogama u ovom filmu, između ostalih, našli su se Robert Dauni Džunior, Kris Evans, Kris Hemsvort, Skarlet Johanson i drugi. Radnja prati priču klasične borbe dobra i zla, u kojoj je Tanos glavni negativac, jedan od najmoćnijih u tom univerzumu.

“Crni panter” je još jedan “Marvelov” film koji se našao na ovoj listi.

- Često se pojavi neki film koji preokrene sve što je moguće i prkosi samoj gravitaciji. “Crni panter” je jedan od takvih filmova u kojima je epsko dobilo nove razmjere - navodili su kritičari.

U ovom filmskom ostvarenju u glavnoj ulozi se proslavio Čedvik Bouzmen.

Radnja je smještena u futurističku južnoafričku utopiju Vakanda, a pored Bouzmena, u filmu glume i Majkl B. Džordan i Lupita Niong.

Četvrti u nizu, po izboru kritičara, jeste film “Možeš li mi ikad oprostiti?” Ova šarmantna antiljubavna priča prati priču o poznatoj autorki Li Izrael, koja je krivotvorila pisma poznatih ličnosti. U glavnim ulogama u ovom ostvarenju su Melisa Mekarti i Ričard Grant.

Film o prvom čovjeku na Mjesecu Nilu Armstrongu, “Prvi čovjek”, nalazi se u nastavku ove liste. Ova biografska drama oskarovca Demijena Čezela predstavlja adaptaciju knjige “Prvi čovjek: Život Nila Armstronga” Džejmsa Hansena. Glavne uloge u ovom ostvarenju glumili su Rajan Gosling, Kler Foj i Džejson Klark.

“Kada bi ulica Bil progovorila” Barija Dženkinsa je priča o crnkinji koja pokušava da dokaže nevinost svog vjerenika, a našao se u nastavku ove liste. Baziran na romanu Džejmsa Boldvina iz 1974. godine, radnja filma prati dvoje ljudi koji se bore sa represijom u Americi. Njihove likove utjelovili su glumci Stefan Džejms i Kiki Lejn.

Nastavak liste predviđen je za dokumentarni film “Minding the gap”, koji prati priču o životu u Americi kroz prizmu tri mlada čovjeka. Glavne uloge u ovom filmu su ostvarili Kjer Džonson, Bing Liju i Zak Maligan.

Film režisera Binga Lija postavio je primjer stanja srednje klase u državi, sa rasturenim porodicama, urušenim snovima i nasilnim vezama - objasnili su kritičari.

Film “Roma” Alfonsa Kuarona ovogodišnji je dobitnik nagrade “Zlatni lav” na festivalu u Veneciji i našao se na ovoj listi najboljih filmova.

- Posljednji Kuaronov film je tih, meditativan film koji prikazuje drame iz opasnosti koje postoje daleko - zemljotresi, šumske vatre, nasilni odgovori vlade na proteste studenata - ostavljajući gledaoca nesigurnim koje od pomenutih tragedija će dotaći likove, a koje neće. On je kreirao scene koje, fokusirajući se na jednu porodicu, izgledaju prilično univerzalno - napisali su kritičari.

U glavnim ulogama su Jalica Aparisio i Marina de Tavira.

Nakon Kuarona, na devetom mjestu ove liste našla se animirana verzija o superjunaku Spajdermenu. Film “Spajdermen: Novi svijet” prikazuje novi vid priče o Spajdermenu kroz život tinejdžera iz Bruklina Majlsa Moralesa i preispituje sve do sada poznato o ovom junaku. Glasove u ovom ostvarenju likovima su dali Šamejk Mur, Nikolas Kejdž i Maheršala Ali.

Posljednji film u nizu ostvarenja koja su birali kritičari jeste film Stiva Mekvina “Udovice”. U pitanju je triler koji na svojstven način prikazuje preklapanje svijeta politike i kriminala. Glavne uloge u “Udovicama” imale su Vajola Dejvis, Mišel Rodrigez, Sintija Erivo i Elizabet Debicki.

Lista je bazirana na mišljenjima kritičara na sajtovima “Roten tomejtos”, “Cinefil”, “Tanderdrom” i drugi.

Filmovi sa najvećom zaradom u 2018. godini:

“Osvetnici: Rat beskraja” 2.048.709.917

“Crni panter” 1.346.913.161

“Svijet jure: Uništeno kraljevstvo” 1.304.944.060

“Neviđeni 2” 1.242.513.600

“Venom”  854.509.348

“Nemoguća misija: Raspad sistema” 791.017.452

“Dedpul”  741.333.700

“Boemska rapsodija” 667.097.834

“Čovjek mrav i Osa” 622.674.139

“Fantastične zvijeri: Grindelvaldova zlodjela” 612.894.713

  

“Roten tomejtos” lista

“Crni panter”

“Nemoguća misija: Raspad sistema”

“BlacKkKlansman”

“Zvijezda je rođena”

“Spajdermen: Novi svijet”

“Tiho mjesto”

“Pedington 2”

“Zovi me svojim imenom”

“Roma”

“Neviđeni 2”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana