Omaž djelima Miloša Formana u Palama

Glas Srpske
Omaž djelima Miloša Formana u Palama

Pale - Projekcijom filma “Ljubavi jedne plavuše” u Palama je počela trodnevna “Filmoteka” posvećena poznatom režiseru Milošu Formanu, koju organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Za sutra je planirana projekcija filma “Amadeus” iz 1984. godine, iz perioda kada je Forman već postao reditelj svjetskog renomea, saopšteno je iz Kinoteke.

U četvrtak će biti prikazan film “Gojini duhovi” iz 2006. godine, Formanov posljednji igrani film koji se bavi fiktivnom situacijom u životu čuvenog španskog slikara Franciska Goje.

“Filmoteka” se održava u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Jan Tomaš Forman, poznatiji kao Miloš Forman, bio je čehoslovački i američki filmski režiser, scenarista, glumac i profesor. Sa 18 godina studirao je scenario na tada tek osnovanoj, a danas čuvenoj Praškoj akademiji scenskih umjetnosti. U rodnoj Češkoj živio je do 1968. godine. Nakon trećeg igranog filma “Gori, moja gospođice!” (1967), emigrirao je u SAD i tada je procvjetala njegova međunarodna karijera.

Dva puta je nagrađen “Oskarom” za režiju, i to za filmove “Let iznad kukavičijeg gnijezda” i “Amadeus”. Dobitnik je gotovo svih najvažnijih nagrada iz oblasti filma, uključujući “Zlatni globus”, BAFTA, priznanja u Berlinu i Kanu, te nagrade Evropske filmske akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana