Одбијена нагодба Банде, специјалци се предомислили

Небојша Томашевић
Одбијена нагодба Банде, специјалци се предомислили

Бањалука - Вијеће бањалучког Окружног суда у петак је одбацило споразум о признању кривице који је Олег Банда (34) из Бањалуке, оптужен за учешће у пљачки 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка, закључио са Републичким тужилаштвом.

Тим споразумом било је предвиђено да му буде изречена казна од шест година затвора и да солидарно са осталим оптужним врати 543.000 КМ стечених у пљачки и плати трошкове поступка. Дио украденог новца раније је пронађен код појединих оптужених. У овом случају на оптуженичкој клупи налазе се и бивши припадници Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске Владан Малић (36), Горан Параш (31) и Александар Поповић (33). Споразумно признање кривице с Тужилаштвом раније су најавили Малић и Параш, али су од тога одустали. Поповић је раније рекао да неће разговарати о признању кривице с тужилаштвом.

Вијеће којем је предсједавала судија Олга Пантић није образложило зашто је одбачен споразум између Банде и тужилаштва. Она је само саопштила да то признање неће бити коришћено у даљем поступку те да се судски процес, који је против Банде раздвојен због признања, опет спаја са осталим оптуженима и да ће им судити заједно.

Тужилац Живана Бајић прије разматрања споразума саопштила је да је измијенила оптужницу тако да оптужене више не терете за организовани криминал.

Новим измјенама на терет им је стављено разбојништво и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја. Банда је споразум био закључио на основу такве измијењене оптужнице.

Разматрање његовог споразумног признања у судници је изазвало полемику између члана судског вијећа Светлане Марић, тужиоца Живане Бајић и одбране. Марићева је приговорила да тужилаштво одуговлачи поступак јер је споразум о признању достављен тек на рочишту.

- Зашто сте са оптуженима разговарали тек дан прије овог рочишта? Суђење смо раније одгодили због најављених преговора. Тужилац овдје није поступао хитно - рекла је у петак Марићева.

Бајићева је истакла да ништа није урадила супротно закону, а ако неко сматра да јесте, нека је пријави за то.

- Први пут ми се дешава да браним страну тужиоца. Сматрам да је у овом случају све урађено по закону. Преговори су били тешки и исцрпљујући, а не зависе само од одбране и тужиоца већ и од оптужених - казала је адвокат оптуженог Банде и двојице специјалаца МУП-а РС Јадранка Ивановић.

Оптужена четворка раније је у Окружном суду била осуђена на укупно 42 године затвора, али је ту пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске и случај вратио на ново суђење.

Првостепеном пресудом Малић, Параш и Поповић били су осуђени на јединствене казне од по 11 година, док је Банди изречено девет година затвора. Суд је тада утврдио да тужилаштво није доказало да су чинили злочиначку организацију па их није осудио за организовани криминал, већ за разбојништво и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. Том пресудом Малић, Параш, Поповић и Банда проглашени су кривим да су 22. септембра 2015. године на аутопуту Бањалука - Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу "зољом" тада су натјерали раднике обезбјеђења да отворе товарни простор комбија из кога су украли око 617.000 КМ. Током пљачке рањен је радник обезбјеђења из агенције "Сектор секјурити" Ђурађ Бајић.

Четворица оптужених раније су закључили споразуме о признању кривице и пристали на укупно 25 година затвора, али је Суд те споразуме одбацио.

Осуђеници

У пљачки су учествовали још и суспендовани специјалци Горан Јањуз из Козарске Дубице, Жељко Инђић из Братунца и бивши радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић из Котор Вароша који су осуђени на основу признања кривице. Јањуз и Инђић су добили по шест мјесеци, а Кузмић три године затвора. Кузмић је дојавио информације када су возила са новцем "Сектор секјуритија" кренула и у којем је од њих три у конвоју највећи потенцијални плијен. "Љубави, кренула сам", гласила је порука коју је Кузмић послао Александру Поповићу кад је новац кренуо из банке. Јањуз је обезбиједио гаражу у којој су пљачкаши сакрили "ауди А6" и оружје којим је почињена пљачка. Инђић је учествовао у пљачки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана