Odbijena nagodba Bande, specijalci se predomislili

Nebojša Tomašević
Odbijena nagodba Bande, specijalci se predomislili

Banjaluka - Vijeće banjalučkog Okružnog suda u petak je odbacilo sporazum o priznanju krivice koji je Oleg Banda (34) iz Banjaluke, optužen za učešće u pljački 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška, zaključio sa Republičkim tužilaštvom.

Tim sporazumom bilo je predviđeno da mu bude izrečena kazna od šest godina zatvora i da solidarno sa ostalim optužnim vrati 543.000 KM stečenih u pljački i plati troškove postupka. Dio ukradenog novca ranije je pronađen kod pojedinih optuženih. U ovom slučaju na optuženičkoj klupi nalaze se i bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33). Sporazumno priznanje krivice s Tužilaštvom ranije su najavili Malić i Paraš, ali su od toga odustali. Popović je ranije rekao da neće razgovarati o priznanju krivice s tužilaštvom.

Vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić nije obrazložilo zašto je odbačen sporazum između Bande i tužilaštva. Ona je samo saopštila da to priznanje neće biti korišćeno u daljem postupku te da se sudski proces, koji je protiv Bande razdvojen zbog priznanja, opet spaja sa ostalim optuženima i da će im suditi zajedno.

Tužilac Živana Bajić prije razmatranja sporazuma saopštila je da je izmijenila optužnicu tako da optužene više ne terete za organizovani kriminal.

Novim izmjenama na teret im je stavljeno razbojništvo i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Banda je sporazum bio zaključio na osnovu takve izmijenjene optužnice.

Razmatranje njegovog sporazumnog priznanja u sudnici je izazvalo polemiku između člana sudskog vijeća Svetlane Marić, tužioca Živane Bajić i odbrane. Marićeva je prigovorila da tužilaštvo odugovlači postupak jer je sporazum o priznanju dostavljen tek na ročištu.

- Zašto ste sa optuženima razgovarali tek dan prije ovog ročišta? Suđenje smo ranije odgodili zbog najavljenih pregovora. Tužilac ovdje nije postupao hitno - rekla je u petak Marićeva.

Bajićeva je istakla da ništa nije uradila suprotno zakonu, a ako neko smatra da jeste, neka je prijavi za to.

- Prvi put mi se dešava da branim stranu tužioca. Smatram da je u ovom slučaju sve urađeno po zakonu. Pregovori su bili teški i iscrpljujući, a ne zavise samo od odbrane i tužioca već i od optuženih - kazala je advokat optuženog Bande i dvojice specijalaca MUP-a RS Jadranka Ivanović.

Optužena četvorka ranije je u Okružnom sudu bila osuđena na ukupno 42 godine zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na jedinstvene kazne od po 11 godina, dok je Bandi izrečeno devet godina zatvora. Sud je tada utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su činili zločinačku organizaciju pa ih nije osudio za organizovani kriminal, već za razbojništvo i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Tom presudom Malić, Paraš, Popović i Banda proglašeni su krivim da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom" tada su natjerali radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor kombija iz koga su ukrali oko 617.000 KM. Tokom pljačke ranjen je radnik obezbjeđenja iz agencije "Sektor sekjuriti" Đurađ Bajić.

Četvorica optuženih ranije su zaključili sporazume o priznanju krivice i pristali na ukupno 25 godina zatvora, ali je Sud te sporazume odbacio.

Osuđenici

U pljački su učestvovali još i suspendovani specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, Željko Inđić iz Bratunca i bivši radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša koji su osuđeni na osnovu priznanja krivice. Janjuz i Inđić su dobili po šest mjeseci, a Kuzmić tri godine zatvora. Kuzmić je dojavio informacije kada su vozila sa novcem "Sektor sekjuritija" krenula i u kojem je od njih tri u konvoju najveći potencijalni plijen. "Ljubavi, krenula sam", glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Aleksandru Popoviću kad je novac krenuo iz banke. Janjuz je obezbijedio garažu u kojoj su pljačkaši sakrili "audi A6" i oružje kojim je počinjena pljačka. Inđić je učestvovao u pljački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana