Црногорац из затвора организовао шверц дроге

Небојша Томашевић
Црногорац из затвора организовао шверц дроге

Нови Град - Држављанин Црне Горе Ганија Курти (47), Јасмин Селимагић (29) и Анђелко Новаковић (31) из Новог Града ухапшени су јуче у акцији Агенције за истраге и заштиту (SIPA) због међународног шверца дроге. Њих Тужилаштво терети да су шверцовали марихуану и сканк из Црне Горе у БиХ, гдје су је препродавали.

Рођени Никшићанин Курти, који је под надзором Службе за послове са странцима, организовао је шверц марихуане и сканка док је још био у зеничком затвору.

- Истрагом је утврђено да је осумњичени Курти организатор шверца наркотика. Он је, док се налазио на издржавању казне у КПЗ Зеница, путем контаката у Црној Гори и БиХ координирао кријумчарење дроге. То је наставио и по изласку с робије. Током истраге прикупљени су докази да су осумњичени у више наврата кријумчарили по неколико килограма дроге из Црне Горе у БиХ - речено је у Тужилаштву БиХ.

Додаје се да су осумњичени дрогу препродавали на илегалном нарко-тржишту на сјеверозападу БиХ и то углавном младим особама.

- Транспорт као и квалитет дроге надгледао је осумњичени Селимагић. Он је због тих задатака често боравио у Црној Гори. Курти је особа која је раније протјерана из БиХ, али је користећи лажна документа илегално ушао у земљу па је и ухапшен - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Незванично сазнајемо да је тројка нарко-дилера праћена од 2014. до дана хапшења. Њихово кретање као и комуникацију пратила је полиција, а хапшење је услиједило када је прикупљено довољно доказа. У акцији хапшења учествовало је више припадника SIPA, а претресено је неколико објеката на подручју Новог Града и возила која користе осумњичени.

Из SIPA је, наводећи иницијале осумњичених, саопштено да је приликом хапшења заплијењена одређена количина наркотика, аутоматско наоружање, муниција, мобилни телефони као и други предмети.

- Осумњичене теретимо за организовани криминал и недозвољену производњу и промет дроге. Сви ће након испитивања бити предати Тужилаштву БиХ на даље поступање - саопштено је из SIPA.

Осумњичени Курти и Селимагић познати су одраније по чињењу кривичних дјела. Селимагић је у марту 2011. хапшен и због рачунарске преваре. Он је тада сумњичен да је заједно са Сашом Ђукићем и Младеном Младићем у једном аутомат клубу у покер апарат умјесто кованица од марке убацивао кованице од по пет чешких круна. Тако су у покер апарат убацили чак 540 кованица чешке валуте. Курти је прије неколико година хапшен због шверца наркотика у акцији SIPA кодног имена "Зеница". Заједно с њим тада су ухапшени Милета Јестровић из Пљеваља и Дражен Кулић из Фоче. Они су у Сарајево покушали да прокријумчаре 10,6 килограма марихуане, али их је полиција открила и заплијенила дрогу.

Након подизања оптужнице за овај случај Курти је у октобру 2012. године закључио споразум са Тужилаштвом БиХ и пристао на казну затвора од четири године, након чега је депортован из БиХ. Кривицу је тада признао и Јестровић и пристао на двије године затвора.

Ударац

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је овим хапшењем и акцијом задат одлучан ударац структурама нарко-криминала које дјелују у сјеверозападном дијелу БиХ.

- Чињеница да су осумњичени дрогу продавали углавном младим особама говори колико је значајно да они буду процесуирани - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана