Crnogorac iz zatvora organizovao šverc droge

Nebojša Tomašević
Crnogorac iz zatvora organizovao šverc droge

Novi Grad - Državljanin Crne Gore Ganija Kurti (47), Jasmin Selimagić (29) i Anđelko Novaković (31) iz Novog Grada uhapšeni su juče u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog međunarodnog šverca droge. Njih Tužilaštvo tereti da su švercovali marihuanu i skank iz Crne Gore u BiH, gdje su je preprodavali.

Rođeni Nikšićanin Kurti, koji je pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, organizovao je šverc marihuane i skanka dok je još bio u zeničkom zatvoru.

- Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Kurti organizator šverca narkotika. On je, dok se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, putem kontakata u Crnoj Gori i BiH koordinirao krijumčarenje droge. To je nastavio i po izlasku s robije. Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili po nekoliko kilograma droge iz Crne Gore u BiH - rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Dodaje se da su osumnjičeni drogu preprodavali na ilegalnom narko-tržištu na sjeverozapadu BiH i to uglavnom mladim osobama.

- Transport kao i kvalitet droge nadgledao je osumnjičeni Selimagić. On je zbog tih zadataka često boravio u Crnoj Gori. Kurti je osoba koja je ranije protjerana iz BiH, ali je koristeći lažna dokumenta ilegalno ušao u zemlju pa je i uhapšen - rekli su u Tužilaštvu BiH.

Nezvanično saznajemo da je trojka narko-dilera praćena od 2014. do dana hapšenja. Njihovo kretanje kao i komunikaciju pratila je policija, a hapšenje je uslijedilo kada je prikupljeno dovoljno dokaza. U akciji hapšenja učestvovalo je više pripadnika SIPA, a pretreseno je nekoliko objekata na području Novog Grada i vozila koja koriste osumnjičeni.

Iz SIPA je, navodeći inicijale osumnjičenih, saopšteno da je prilikom hapšenja zaplijenjena određena količina narkotika, automatsko naoružanje, municija, mobilni telefoni kao i drugi predmeti.

- Osumnjičene teretimo za organizovani kriminal i nedozvoljenu proizvodnju i promet droge. Svi će nakon ispitivanja biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje - saopšteno je iz SIPA.

Osumnjičeni Kurti i Selimagić poznati su odranije po činjenju krivičnih djela. Selimagić je u martu 2011. hapšen i zbog računarske prevare. On je tada sumnjičen da je zajedno sa Sašom Đukićem i Mladenom Mladićem u jednom automat klubu u poker aparat umjesto kovanica od marke ubacivao kovanice od po pet čeških kruna. Tako su u poker aparat ubacili čak 540 kovanica češke valute. Kurti je prije nekoliko godina hapšen zbog šverca narkotika u akciji SIPA kodnog imena "Zenica". Zajedno s njim tada su uhapšeni Mileta Jestrović iz Pljevalja i Dražen Kulić iz Foče. Oni su u Sarajevo pokušali da prokrijumčare 10,6 kilograma marihuane, ali ih je policija otkrila i zaplijenila drogu.

Nakon podizanja optužnice za ovaj slučaj Kurti je u oktobru 2012. godine zaključio sporazum sa Tužilaštvom BiH i pristao na kaznu zatvora od četiri godine, nakon čega je deportovan iz BiH. Krivicu je tada priznao i Jestrović i pristao na dvije godine zatvora.

Udarac

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ovim hapšenjem i akcijom zadat odlučan udarac strukturama narko-kriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH.

- Činjenica da su osumnjičeni drogu prodavali uglavnom mladim osobama govori koliko je značajno da oni budu procesuirani - rekli su u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana