“Željeznice” voze u sve veći minus

Marijana Miljić
“Željeznice” voze u sve veći minus

Banjaluka - Preduzeće “Željeznice RS” završilo je polugodište ove godine sa gubitkom od 6,26 miliona maraka, što je za 210.000 maraka više u odnosu na isti period godinu ranije.

Time je akumulirani gubitak ovog posrnulog javnog preduzeća dostigao iznos od 117,75 miliona maraka.

U finansijskom izvještaju o poslovanju “Željeznica RS”, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su ukupni prihodi ovog javnog preduzeća za šest mjeseci ove godine iznosili 30,69 miliona maraka, dok je rashodovna strana težila 36,96 miliona KM.

Prihodi su u odnosu na isti period prošle godine pali za 2,17 miliona KM, a rashodi su smanjeni za 1,96 miliona maraka.

Najviše novca, kao i prethodnih godina, “Željeznice RS” su potrošile na troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode i to 20,86 miliona maraka. Ovi izdaci preduzeća pali su za 2,48 miliona KM u odnosu na isti period 2017. godine.

“Željeznice” nastavljaju i da smanjuju broj radnika, što se ogleda i u manjim troškovima za njihove zarade. Tako je prosječan broj radnika u ovom preduzeću na kraju šestog mjeseca ove godine bio 2.722, dok su na kraju polugodišta 2017. godine “Željeznice” zapošljavale 3.087 radnika.

Obaveze ovog posrnulog javnog preduzeća na kraju juna iznosile su 379,98 miliona maraka i pale su u odnosu na polugodište prošle godine, kada su iznosile 381,38 miliona KM.

Od ukupnog iznosa obaveza na dugoročne se odnosi 134,16 miliona maraka, a preostali iznos od 245,81 milion KM na kratkoročne.

Vršilac dužnosti direktora “Željeznica” Dragan Savanović juče nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti komentar iz uprave o poslovanju preduzeća.

“Željeznice” se nalaze u fazi restrukturiranja, za šta je Svjetska banka odobrila kredit od 51,3 miliona evra. Taj novac nije još operativan jer sporazum o kreditu treba da ratifikuju institucije na nivou BiH. Iz ovog kredita biće, između ostalog, finansirano i izmirenje obaveza prema radnicima koje su nastale u prethodnom periodu.

Zahtjevi radnika

Sindikati “Željeznica RS” zatražili su od ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića da im plate budu vraćene na nivo od prije deset godina. Oni su ministru dali rok do 15. avgusta da se sastane s njima i upravom i da, kako su naveli, jednom zasvagda riješe status radnika. Najavili su i radikalne mjere sindikalne borbe ako ih ministar ne primi i ne razgovara s njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana