Zatvorske pogodnosti nakon priznanja krivice

G. M.
Zatvorske pogodnosti nakon priznanja krivice

Banjaluka - Uprava Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča osuđenicima, među kojima ima i onih koji su osuđeni za ratne zločine, dozvoljava korišćenje zakonom zagarantovanih pogodnosti samo ako priznaju djelo za koje su osuđeni, što je presedan, saznaje "Glas Srpske".

Kako kaže naš sagovornik iz KPZ-a, jedan od takvih slučajeva zbio se nedavno kada je jedan osuđenik tražio privremeni prekid izdržavanja kazne zatvora jer mu je poplava odnijela sve i uništila domaćinstvo.

- Sud koji ga je osudio tražio je mišljenje o njemu od KPZ-a, što je uobičajeno prilikom traženja pogodnosti. Uprava je rekla sve najbolje o njegovom ponašanju, ali su dodali da osuđeni nije priznao krivicu - rekao je naš sagovornik.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS (BORS), rekao je za "Glas Srpske" da je upoznat sa ovom pojavom zbog čega će na tu temu danas razgovarati sa ministrom pravde RS Antonom Kasipovićem. Savčić ističe da će od Kasipovića tražiti da u KPZ-u ne primjenjuju stvari kojih nema u zakonu.   

- To je isto kao da već presuđenom ponovo sudimo za istu stvar. I to radi onaj ko nema nikakve ingerencije za to. To je skandalozno i nedopustivo - naglasio je on i dodao da su zatvorenici već uputili pismo žalbe BORS-u i svim nadležnim institucijama RS, u kome traže zaštitu.

Do izjave upravnika KPZ Foča Siniše Golijanina juče nismo uspjeli da dođemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana