Zaboravni nasljednici podigli 25.000 KM

Milijana Latinović
Zaboravni nasljednici podigli 25.000 KM

Banjaluka - Za deset mjeseci ove godine 33 nasljednika "zaboravila" su da prijave smrt penzionera, pa su mjesecima kasnije podizali njihove penzije, zbog čega je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske oštećen za gotovo 25.000 KM.

Fond PIO godinama kuburi sa nesavjesnim nasljednicima, čemu svjedoči i podatak da su od januara 2012. godine do oktobra ove godine bila 134 slučaja preplate penzije zbog neblagovremeno prijavljene smrti.

Prema podacima Fonda PIO, prije pet godina bilo je 12 slučajeva preplate penzije, dok je za deset mjeseci 2017. godine taj broj gotovo utrostručen.

U Fondu pojašnjavaju da je obaveza porodice i srodnika da smrt penzionera prijave u roku od 30 dana.

- Sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS potpisali smo sporazum o korišćenju podataka iz matične knjige umrlih, ali i pored toga desi se da porodica ili srodnici nadležnim organima ne prijave na vrijeme smrt - istakli su u Fondu PIO i dodali da je lice kome su isplaćene penzije na koje nije imao pravo obavezno da vrati primljeni iznos.

S obzirom na to da Fond PIO, osim za 210.000 korisnika u Srpskoj, penzije isplaćuje i za oko 48.000 korisnika izvan RS, sklopljeni su sporazumi o razmjeni podataka sa fondovima i zavodima PIO u zemljama u okruženju, a cilj je sprečavanje ovakvih zloupotreba.

U Udruženju penzionera RS kažu da je tužno to što su ljudi  sposobni da zloupotrijebe sve, pa čak i smrt člana porodice.

- Kada dobijemo informaciju o smrti penzionera, prijavimo to Fondu PIO, ali problem je što ni nas ne obavještavaju na vrijeme i tu smo nemoćni. I sam sam lično intervenisao nekoliko puta, ali svako samo ličnu korist gleda - rekao je predsjednik Udruženja Rade Rakulj.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da u narodu vlada mišljenje da je država nešto tuđe, prema čemu ne treba imati nikakvu odgovornost.

- Još u tursko doba država se smatrala porobljivačem, a oni koji uspeju da je prevare smatrali su se vrednijima od onih koji je poštuju. Sve to imamo i danas. Moramo se navikavati na surovu borbu, koja sve više dolazi do izražaja. Ulazimo u neko vučije vreme, gde čovek gleda samo da nešto zgrabi i sve više se razvija pohlepa među ljudima. Saosećanje zbog izgubljenog člana porodice odavno je izgubljeno - rekao je Šijaković.

Pomoć Udruženja

Rakulj kaže da Udruženje penzionera isplaćuje pomoć porodici nakon smrti njihovog člana.

- Nakon smrti penzionera porodica dobije onoliko koliko mi možemo pomoći za troškove sahrane. U Banjaluci je taj iznos oko 500 maraka, dok je to u Bileći svega 100 KM - rekao je Rakulj.

Preplata penzije po osnovu smrti korisnika

2012. godine                 12 slučajeva

2013. godine                 21 slučaj

2014. godine                 27 slučajeva

2015. godine                 25 slučajeva

2016. godine                 16 slučajeva

januar - oktobar

2017. godine                 33 slučaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana