Za prijemni ispit od 60 do 70 maraka

Dragana Keleč
Za prijemni ispit od 60 do 70 maraka

BANjALUKA - Maturanti srednjih škola u Republici Srpskoj koji su ovih dana smanjili roditeljski budžet zbog proslave mature i pripremne nastave za upis na fakultete ovog mjeseca moraju da računaju i na troškove polaganja prijemnog ispita i kupovinu indeksa, što će ih koštati dodatnih 60 do 70 maraka.

Iako će konkurs sa preciznim cijenama administrativnih troškova i svim obavezama svršenih srednjoškolaca prilikom upisa na fakultete biti objavljen sredinom ovog mjeseca, na većini fakulteta ističu da bi te cijene trebalo da budu na prošlogodišnjem nivou.

Tako će i ove godine najviši administrativni troškovi biti za mlade koji budu željeli da se upišu na Akademiju umjetnosti na Univerzitetu u Banjaluci.

- Budući brucoši za upis na Akademiju umjetnosti treba da pripreme 70 maraka, a nešto viša cijena prijemnog ispita kod nas u odnosu na ostale fakultete je zbog toga što imamo manje studenata nego ostale visokoškolske ustanove - istakli su u studentskoj službi Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci troškovi prijemnog ispita iznose 60 maraka.

- Svi budući studenti koji ostvare pravo na upis na fakultet moraju da plate i 20 maraka za prijavu, uz koju dobijaju indeks - istakli su na ovom fakultetu.

Svršeni srednjoškolci koji odluče da upišu neki od studijskih programa na banjalučkom Filološkom fakultetu moraće da izdvoje 60 maraka za prijemni ispit.

- Naš fakultet objavio je i knjigu testova za polaganje prijemnog ispita, koja košta 20 maraka, i u njoj budući brucoši mogu da dobiju sve potrebne informacije o prijemnom ispitu - istakli su na Filološkom fakultetu.

Na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj u akademskoj 2011/2012. godini na osnovu odluke Vlade RS moći će se upisati 5.341 redovan student, a kvalifikacioni ispit trebalo bi da bude 4. jula.

Na Univerzitetu u Banjaluci ove godine predviđen je upis 2.581 studenta, dok će na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu biti upisano 2.430 svršenih srednjoškolaca.

Na Bogoslovskom fakultetu u Foči ove godine ima mjesta za 150 studenata, na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru 120, a na Visokoj školi hotelijerstva i turizma u Trebinju 60 studenata.

Dokumenti

Na fakultetima u RS ističu da svi budući studenti za prijavu na konkurs za upis u prvu godinu studija moraju da dostave zahtjev za upis u kome je tačno naznačen odsjek na koji konkurišu, originalno svjedočanstvo o završenim razredima srednje škole, originalnu diplomu o završenoj srednjoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, te druga dokumenta relevantna za utvrđivanje broja bodova po kriterijumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana